Finland-Norge 3-2 e.f.

Etter at Norge meget overraskende hadde tatt VM-poeng mot Finland, var spillerne i de to lagene invitert til en felles mottagelse på det maritime museet i Halifax. For den nyblitte norske landslagsspilleren og statsborgeren Juha Kaunismäki ble det meget spesielt.

De finske spillerne, som nok både var litt flaue og skuffet etter at de måtte ha spilleforlengelse for å slå Norge, ankom lenge etter de norske. Blant de aller siste, og nokså anonymt, tuslet den finske nasjonalhelten Teemu Selänne inn. NHL-legenden som igjen er med i VM for å hjelpe finnene til medalje.

I Finland er Selänne minst like stor som Hjallis, Koss, Dæhlie og Waitz hos oss, for å nevne noen av våre største.

-Han er ikke bare mitt idol. Han er et ikon i Finland, forklarte Juha Kaunismäki.

Selänne har ikke bare en enorm sportslige status. Som menneske er han jordnær, ydmyk og usedvanlig vennlig. Undertegnede journalist har møtt mange superstjerner i løpet av et kvart århundre i bransjen, og for meg er det to jeg aldri vil glemme for deres sympatiske vesen: Ishockeyspilleren Wayne Gretzky og fotballspilleren Gary Lineker. Teemu Selänne tok umiddelbart en plass ved siden av dem.

Etter ærlig å ha forklart at han og lagkameratene hadde undervurdert det norske laget, blitt overrasket og frustrert over godt norsk spill, samt irriterte for at de ikke klarte å knekke den norske forsvarskoden, spurte vi han om han visste at det var en ex-landsmann som spilte på det norske landslaget.

-Ja, det har jeg hørt. Kjempegøy.

-Vil du ikke bli med bort for å hilse på ham?

-Mer enn gjerne.

Det ville Kaunismäki mer enn gjerne også.

Etter de obligatoriske bildene var tatt, snakket de to sammen i rundt et kvarter.

-En fantastisk gentleman. Det var første gang jeg møtte ham, og han var helt super. Han skrøt av det norske landslaget, og sa det hadde vært en tøff kamp. Han sa også at når et lag ikke er 100 prosent skjerpet, blir det vanskelig mot et lag med mer innsats. Vår motivasjon var nok mye høyere enn deres, sa Kanuismäki.

Før de finske spillerne gikk, kom Selänne bort til Aftenposten med følgende spørsmål:

-Hva gjør Espen Knutsen nå? Hils ham fra meg. Vi spilte sammen i Anaheim, og han var en kjempegutt.

Så nå er hilsningen overbrakt, Shampo!