Thor Hushovd under torsdagens pressekonferanse i Oslo. FOTO: Vidar Ruud, NTB/Scanpix Foto: NTB scanpix

OSLO (fvn.no): — Det er synd at det blir så mye fokus på doping. Jeg synes han hadde fortjent mye mer respekt og kreditt for for det han gjorde gjennom karrieren enn det han fikk her, sier sportssjef i Norges Sykkelforbund, Hans Falk til Fædrelandsvennen.

Han var selv til stede da Thor Hushovd presenterte sin nye bok foran 30-40 journalister i Oslo onsdag formiddag. Onsdag fikk mediene tilgang til boken der den store avsløringen var Hushovds kjennskap til Lance Armstrongs dopinghistorie.

Under en privat lunsj i mai 2011 fortalte Armstrong følgende til Hushovd: "we all did it". Dette har Hushovd holdt hemmelig inntil boken kom — til tross for at det gikk halvannet år fra møtet i Hollywood til Armstrong-avsløringene kom.

Hadde gjort det samme igjen

Sportsjef Hans Falk (t.h) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

På pressekonferansen fikk Hushovd mange kritiske spørsmål om hvorfor han ikke sa fra til antidopingmyndighetene.— Jeg hadde gjort det samme igjen, sa Grimstad-mannen, som etter hvert virket lei alle spørsmålene om doping.

Etterpå sa han følgende til Fædrelandsvennen.

— Det overrasket meg at det ble så massivt om doping.

- Irriterer det deg?

— Nei. Det irriterer meg ikke. Det er sånn det er. Det er ikke noe jeg kan styre, svarte Hushovd, som forklarte at hovedgrunnen til at han aldri varslet var at han måtte ha fokus på egen sykkelkarriere.

— Jeg måtte distansere meg. Jeg har vært del av en gjennomsyret dopet sport. Hvor skulle jeg begynt kampen. Det hadde ikke blitt noe igjen av meg om jeg skulle tatt kampen. Jeg har tenkt at det ikke var min jobb. Det kan være feil å tenke sånn, men det gjorde jeg, sa Grimstads store sønn.

Mener valget kan forstås

Mangeårig sykkelkommentator Christian Paasche var en av dem som stilte spørsmål til den tidligere sykkelhelten.

— Det ble en typisk sykkelpressekonferanse. Den handlet om doping og det er selvfølgelig trist. Samtidig er det forståelig at dette blir et stort tema når han tar det opp, sier Paasche, som mener forklaringene til Hushovd må forstås.

— Jeg mener man må være tett i nøtta om man ikke forstår hvorfor han ikke sa i fra. Samtidig er det ikke vanskelig å rette kritikk mot valget om å ikke si noe. Det går an å være enig i den kritikken og samtidig forstå valget han tok, sier Paasche, som er klokkerklar på at Thor Hushovds ettermæle ikke bør tilsmusses.

— Det er synd om han får en ripe i lakken uten å ha gjort noe galt, sier Paasche.

Tror inntrykket av Hushovd forandres

Mads Kaggestad, tidligere lagkamerat er enig.

— Det er litt trist at det blir som i dag. Han fortjener en hyllest av det han har gjort, holdningene sine og den drømmekarrieren han har hatt. Jeg vet at Thor har tatt kampen også. Jeg har selv opplevd at han har tatt lagkamerater for seg om etikk, holdninger og doping. Det bildet av ham kommer ikke godt nok fram, sier Kaggestad.

Han er redd det kommer til å tegnes et feil bilde av Norges beste syklist gjennom tidende internasjonalt.

— Dette blir tolket i bruddstykker og gjenfortalt på ulike språk. Det er synd at dette skal påvirke inntrykket av en fantastisk utøver, sier Kaggestad.

— Skulle fokuset vært annerledes enn det ble i dag, så må dere gå i dere selv, sier Hushovd til Fædrelandsvennen og ler.

Også medforfatter Jostein Ravnåsen medgir at trykket rundt doping og møtet med Lance Armstrong ble større enn de to fetterne hadde sett for seg.

— Vi hadde selvfølgelig snakket en del om at det kom til å være et tema. Omfanget ble i overkant av det jeg hadde trodd, sier Fædrelandsvennen-journalisten.