Hele løpet.I går landet Ole Einar Bjørndalen på norsk jord og tok seg raskest mulig til Beitostølen. Nå starter skiskytterne kampen for å knipe plasser i langrennsløpernes VM-tropp.Lørdag om to uker går Ole Einar sammen med kollegene Lars Berger og Frode Andresen om NM-gullet i skiskytternes fellesstart.Også Liv Grete Poirée vurderer denne "Ole Brumm-løsningen" for sesongåpningen. Skiskyting lørdag, dagen derpå lar de børsene ligge igjen på hotellet. Da skal det handle om fristil med langrennsspesialistene.— Og mandagen etter tar jeg ut troppen til verdenscupåpningen, sier sportssjef Bjørnar Håkensmoen i Norges Skiforbund.For ordens skyld: VM i nordiske grener går i Oberstdorf 17.- 27. februar. Skiskytternes i Hochfilzen går fra 4. til 13. mars.

Vil prøve

— Jeg har lyst til å gå en distanse i Oberstdorf, sier Lars Berger, som fremdeles har skiskyting som første prioritet. Den aktuelle distansen er 15 km fristil som går på VMs åpningsdag.- Dersom du går for fort på Beitostølen søndag, kan det resultere i at du må velge mellom langrenn og skiskyting ved enkelte anledninger.- Det kan bli aktuelt med verdenscup i langrenn i Finland og Ramsau før jul.- Dersom det viser seg at jeg kan matche spesialistene i sporet, er det også aktuelt å gå et renn i verdenscupen i langrenn etter jul. Men dersom jeg ikke greier å henge med blant de fem beste i spesiallangrenn, er det ikke noe mer å tenke på, mener Berger.- Vi har gått igjennom dette opplegget med vår egen lagledelse, og vi er også enige med Bjørnar Håkensmoen.- Går vi fort nok i langrenn, satser vi på en VM-plass blant spesialistene, sier Ole Einar Bjørndalen. Han ser frem til å gå åpningsrennet på Beitostølen, og han har lyst til å prøve seg i verdenscup uten børse, men er klar over at da må han være i form.- Jeg har kunnet trene bra i sommer og høst, og har unngått sykdom, lyder det optimistisk.Landslagssjef Arne Idland i Norges Skiskytterforbund er på linje med både de aktive og med ledelsen i Norges Skiforbund:- Antall renn de eventuelt skal gå i langrenn, vil avhenge av resultatene de oppnår, ikke minst i åpningsrennet på Beitostølen.

Større VM-tropp

— Mens vi i forrige VM bare kunne ta med ti langrennsløpere, er kvoten nå øket til 12. Dermed kan vi også tenke distanser i VM, sier sportssjef Håkensmoen i Skiforbundet. Han understreker at trenerne i langrenn er i god dialog med sine kolleger hos skiskytterne.- Kriteriene?- Kriteriene er at de som går fortest, blir tatt ut. Således blir rennet på Beitostølen søndag om to uker meget viktig.Således kan Berger, Bjørndalen &co prestere seg gjennom hele sesongen frem til VM-troppen til Oberstdorf blir tatt ut mandagen etter NM, 1. februar.- Skiskytterne får absolutt ingen spesialbehandling fra vår side. Alt avhenger av hvor fort de går i verdenscupen. Gjør de det like bra som Ole Einar i 2002, blir saken mye enklere, sier Håkensmoen.I Salt Lake City gikk Bjørndalen sammen med spesialistene i fellesstarten, deretter vant han rubbel og bit i skiskyting.

<b>I farten. </b>Lars Berger går fra de fleste enten det dreier seg om skiskyting eller langrenn. Her er "Dombås-ekspressen" i aksjon i langrennssporet under fjorårets sesongåpning på Beitostølen.