— Vi synes det er helt feil av skolen å blande seg inn i hvordan elevene går på do, sier Arild Fernandez Møller-Holst (15) og Jørgen Leander Guttormsen (16), men de snakker på vegne av flere.

Nylig kunne elevene flytte inn i splitter nye Stuenes skole på Saltrød i Arendal, Aust-Agder.

Elevene er svært fornøyde med splitter ny skole, men frustrert over det de oppfatter som nye rigide regler fra rektor.

— Beskjeden om hvordan vi skal tisse blir bare rar. Jeg skjønner at rektor er redd for søl, men på ungdomsskolen er det er snakk om gutter i alderen 13-16 år som har stått og tisset i mange år. Vi klarer det fint uten å søle. Det blir jo umulig å skulle følge opp dette,sier Møller-Holst.

Fra tid til annen har mediene skrevet om skoler som formaner eller tvinger gutter til å sitte og tisse. For noen år siden skrev VG om en osloskole som «innførte skvetteforbud», mens Nettavisen skrev om Dvergsnes skole i Kristiansand hvor barneskolegutter måtte sitte og tisse.

Rektor: - Renslighetshensyn

Rektor ved Stuenes skole, Wenche Liberg, bekrefter at det har vært en samtale i klassene om sittende urinering.

— Det har ikke gått ut som en regel, men det er noe vi ønsker. Vi er en 1- 10 skole, og det nye nå er unisex-toaletter. Når vi ønsker at gutter skal la være å urinere stående er det av renslighetshensyn og av hensyn til jentene som deler toalett med dem. Men selvsagt, dette er ikke noe vi kan kontrollere eller påby, sier hun.

Skolen har også hatt et ønske om at det ikke skulle tas med vannflasker inn i klasserommet.

— Det forbudet provoserer oss særlig. Personlig liker jeg å drikke vann for å kunne konsentrere meg bedre. Det er jo også sunt å drikke masse vann, sier Møller-Holst

Etter at vi var i kontakt med elevene og skolen første gang, har rektor gått med på at vannflasker er tillatt. Når det gjelder urinering, presiserer rektor nå at det er et ønske at gutter på småskoletrinnet sitter.

Hva synes du om denne saken? Si din mening på vår facebook-gruppe her

Fjerner urinaler

Er søl rundt toalettfasciliteter en utfordring mange skoler har? Vi tok en ringerunde til noen av landets største grunnskoler for å høre.

Norseter skole i Oslo og Hordalands største 1-10 skole, Kjøkkelvik skole i Bergen har kvittet seg med urinaler, eller er i ferd med å gjøre det. Årsaken er for å unngå søl. Rektor ved Rogalands største 1-10 skole, Harestad skole i Randaberg, mener søl på toaletter ikke er noen problematikk å snakke om.

Alle tre skolene legger mye ressurser i renhold, men opererer med separate gutte- og jentetoaletter. Noen har fellestoaletter for de minste elevene. Ikke ved noen av skolene er det gått ut formaninger rundt hvordan urinere.

Har du tips til saker vi bør skrive om? Ta kontakt her

Lager liste med argumenter

Rektor Wenche Liberg sier skolen kun har fått noen få nye regler i tillegg til ordensregler som gjelder for hele kommunen. (Se faktaboks).

De fleste reglene mener elevene er greie å forholde seg til, men en ny regel rundt mobilbruk er det flere som reagerer på.

  • Mobiltelefon brukes ikke i skoletiden, og for ungdomsskoleelever legges telefonen i låst skap om morgenen. For barneskoleelever låses telefonen inn i et mobilhotell.

— Vi mener mobilregelen bør innføres først til høsten. Vi i 10. klasse har noen måneder igjen på ungdomsskolen. Vi er redd mange vil pådra seg nedsatt i orden og oppførsel den siste tiden. Bare på disse få dagene er det flere som har fått inndratt mobilene sine, sier Guttormsen.

Rektor mener mobilforbudet ikke er så rigid som 10. -klassingene gir inntrykk av.

— Om en elev trenger å ta en telefon eller sjekk i løpet av dagen i garderobeområdet, er det ikke noe i veien for det. Gjennom hele prosessen har elevråd, FAU og SU vært involvert. Ingen av reglene våre er rigide, alt er mulig å drøfte, legger hun til.

Kristoffer Hansen, Elevorganisasjonen Foto: Yngve Horvei

Elevorganisasjonen: Skolene må bli flinkere

Elever skal respektere de reglene som er på en skole, men da må elevene ha fått anledning til å være med på å utforme reglene på forhånd. Elever skal til enhver tid ha muligheten til å si fra og blir hørt, også etter at en regel er trådt i kraft, det er god demokratisk skikk, mener Elevorganisasjonen.

Påtroppende leder Kristoffer Hansen presiserer at han ikke kjenner til hvilke prosesser som har vært i forkant av bestemmelser av regler og beskjeder ved denne konkrete skolen, men på generelt grunnlag vil han si:

— Skoler i Norge må bli flinkere på elevdemokrati. Noen skoler er flinke, andre er mindre flinke, sierhan.

Utdanningsdirektoratet ønsker ikke kommentere denne saken konkret.

- Men kan dere si om en skoles ønsker eller henstillinger versus regler?

— Det er ingenting i loven som omfatter henstillinger, så dersom en elev bryter en henstilling vil man ikke kunne sanksjonere etter ordensreglementet, sier Cathrine Børnes, avdelingsdirektør ved juridisk avdeling i Utdanningsdirektoratet.

— Om det er en regel eller henstilling, vi mener alt som berører skolemiljøet bør forelegges brukerorganene, inkludert elevrådet. Disse kan belyse saken bedre og ha gode innspill, kanskje kan man sammen finne frem til løsninger som er bedre for alle parter, legger hun til.

Les også:

Må sitte mens de tisser

Jenter, skru av vasken når dere tisser!

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.