«Frukt gjør deg feit», har man lest på flere nettaviser de siste årene. Men stemmer dette?

Nei, ikke ifølge en ny, systematisk gjennomgang forskere fra The University of Sydney har gjort. De har sett på 17 nyere studier av hvordan fruktspising påvirker vekten, 11 av dem randomiserte, kontrollerte. En randomisert kontrollert studie er den beste metoden for å finne ut om en bestemt type behandling virker.

Studiene viste at et høyt inntak av frukt forebygger vektøkning hos friske voksne.

KLINISK ERNÆRINGSFYSIOLOG: Cathrine Borchsenius. Foto: Svein Brimi

— Mange som vil ned i vekt, eller jobber med å holde vekten stabil, er redd for å spise for mye frukt fordi de har hørt at det inneholder mye sukker. Så dette blir jeg glad for å høre, sier Cathrine Borchsenius, klinisk ernæringsfysiolog og Bramat-gründer .

Juice gir vektøkning

Erik Arnesen har sett nærmere på metaanalysen fra de australske forskerne. Han har master i samfunnsernæring og er helsefaglig rådgiver i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.

- Hvor god er denne gjennomgangen av studier?

— Studiene de har gjennomgått, har varierende kvalitet. Men alle peker i samme retning, at et høyt inntak av frukt forebygger vektøkning hos voksne. Dette skyldes trolig at hel frukt bidrar til å begrense det totale energiinntaket over tid, sier Arnesen, som også har omtalt metaanalysen i sin blogg .

Samtidig viste oversiktsstudien at fruktjuice hadde motsatt effekt, og ga vektøkning over tid.

250-390 gram frukt

Det er vanskelig å si hva det optimale daglige inntaket av frukt er, ut fra disse studiene. Men en av studiene, viste at de som spiste mellom 250 og 390 gram frukt per dag, hadde lavest risiko for å gå opp i vekt .

Disse mengdeanbefalingene, samsvarer til en viss grad med anbefalingene fra Helsedirektoratet.

— Vi anbefaler fem porsjoner med grønnsaker, bær og frukt om dagen, totalt 500 gram. Minst halvparten skal være grønnsaker, sier Guro Berge Smedshaug, fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

En porsjon frukt (100 gram) kan for eksempel være en middels stor banan, eple, appelsin eller to desiliter jordbær.

- Større problem å spise for lite

Disse anbefalingene støtter Borchsenius og Arnesen.

— Alle kan trygt spise den anbefalte mengden frukt, selv de med diabetes. Det er heller ikke grunn til å tro at det er skadelig om man spiser tre-fire porsjoner frukt. Det er et større problem at man spiser for lite enn for mye, sier Arnesen.

Han viser til prosjektet Global Burden of Diseases (GBD)2010, som beregnet hvordan 67 risikofaktorerer påvirket helse og dødelighet .

Her fant man at et lavt inntak av frukt var en av faktorene som ga høyere risiko for hjerteinfarkt, andre hjerte- og karsykdommer, visse krefttyper og diabetes. Det samme gjaldt et lavt inntak av grønnsaker, nøtter, frø og omega 3-fettsyrer, og et høyt saltinntak.

Lege Erik Hexeberg mener en frukt for dag er nok.

— En frukt er nokMen ikke alle er enige i at kostholdet bør bestå i mye frukt.

— Jeg anbefaler folk å ikke spise for mye frukt. En frukt per dag holder, sier Erik Hexeberg, lege og leder av Kostreform for bedre helse.

- Hvorfor det?

— Det er veldig mye karbohydrater i frukt. Det gjør det lettere å legge på seg, sier han.

- Men hva med gjennomgangen av studier som konkluderer med at et høyere inntak av frukt ser ut til å forebygge vektøkning blant voksne?

— Disse studiene spriker en god del ogeffekten av fruktspising er beskjeden. Studiene er basert på friske personer, uten noe form for sykdom. Men i dag er mer enn halvparten av alle nordmenn overvektige. Da kan kroppens metabolisme være endret, og det betyr at man kanskje ikke har samme nytte av å spise frukt. Samtidig vet vi at en million har diabeteseller prediabetes, og da ville jeg vært veldig forsiktig med å spise frukt. Det er også viktig å merke seg at inntak av fruktjuice ga vektøkning i denne analysen, sier Hexeberg.

Han mener det er mye gunstigere å inkludere mye grønnsaker og bær i kostholdet.

— De inneholder ulike næringstoffer og antioksidanter, og har i tillegg lite fett, karbohydrater og proteiner. Grønnsaker med mer fett som avokado og oliven er selvfølgelig også utmerket, sier Hexeberg.

Følger ikke anbefalingene

I dag spiser 80-90 prosent mindre frukt, grønnsaker og bær enn Helsedirektoratet anbefaler. Det viser Helsedirektoratets rapport «Utviklingen i norsk kosthold 2014» . Inntaket av grønnsaker, frukt og bær (inkludert maks en dl juice) var omtrent 360 gram per dag blant menn, og omtrent 390 gram per dag blant kvinner, ifølge den nasjonale kostholdsundersøkelsen Norkost 2010-11 . Samtidig vet man at mens inntaket av frukt øker, spiste vi mindre grønnsaker i 2013 enn året før.

— Er man glad i frukt, og ikke klarer å få opp grønnsaksinntaket, så bør man forsøke å bytte ut frukt med grønnsaker som mellommåltid. Man kan for eksempel ha oppkuttede grønnsaker tilgjengelig på fruktfatet. Grønnsaker inneholder generelt mindre sukker og mer fiber enn frukt, sier Guro Berge Smedshaug, fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Birger Svihus er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. I en artikkel på forskning.no ba han folk unngå bananer og druer , fordi de inneholder mye sukker. Helsedirektoratet har ingen spesielle anbefalinger for hvilken frukt man bør spise mer eller mindre av.

- Men man skal være oppmerksom på at noen frukter inneholder mer energi og sukker enn andre, eksempelvis druer og bananer. Noen frukter inneholder mer antioksidanter enn andre, som for eksempel sitrusfrukter. Appelsiner og kiwi er særlig rike på C-vitamin. Det samme gjelder bær. Bær inneholder også relativt sett mindre sukker og mer fiber enn frukt, sier Smedshaug.