Påsken står for døra, og enten du skal prøve deg i den røde eller svarte løypa, eller bistå en ung håpefull isine første forsiktige bakker, er det gøy å forevige både knall, fall og suksess på video.

Men selv om en smarttelefon fungerer veldig fint mesteparten av tiden, setter vinterlige forhold litt ekstra krav til utstyret.

Her kommer actionkameraene inn i bildet.Den kompakte størrelsen gjør dem nesten umerkelige på turen,de kan festes nesten over alt, ogden solide konstruksjonen gjør at de overlever de utroligste ting.

Men ikke alle actionkameraer er like gode og prisforskjellen mellom mange av modellene kan være betydelig. Derfor gjelder det å vite hva du bør se etter når du skal handle actionkamera, og hva du egentlig trenger.

Bildekvalitet er for mange det aller viktigste: Seks ting som påvirker bildekvaliteten

Les mer: Tek.no har også sett nærmere på ting som sakte film, lydkvalitet og ekstrautstyr.

Anbefalte kameraer

Det finnes altfor mange actionkameraer og produsenter til at vi kan ta for oss alle her, så vi skal istedet presentere kameraene Tek.no har testet tidligere, og noen vi ikke har testet, men som vi kjenner litt til likevel siden vi har testet andre kameraer fra produsenten.

GoProHero4 Black

BLANT DE BESTE: GoPro Hero4 Black. Foto: Kristoffer Møllevik

Hero4 Black er toppmodellen fra GoPro, og skiller seg fra resten ved å ha den høyeste bitraten blant GoPros kameraer på opptil 60 Mbps, mulighet for opptak i 4K-oppløsning med 25 bilder i sekundet (fps), og sakte film-muligheter i 1080p med 100 bilder i sekundet, og hele 200 fps i 720p-oppløsning.Bildekvaliteten er blant markedets beste, og profesjonelle innstillingsmuligheter gir deg økt kontroll over bildet.

I skrivende stund er det også det dyreste kameraet på markedet med en pris på rundt 4500 kroner, men det kan lønne seg å gjøre et prissøk.

Les hele testen av GoPro Hero4 Black her

GoPro Hero4 Silver

Fordelen med Hero4 Silver er at kameraet kommer med en innebygget berøringsskjerm, og på det jevne er det rundt tusenlapp billigere enn Hero4 Black, hvis vi ikke regner med Lefdals tilbud i skrivende stund.

Til gjengjeld får du ikke fungerende 4K, og kameraet har på langt nær samme mulighetene for sakte film som GoPro Hero4 Black og Sony FDR-X1000V. Heller ikke bitraten er på høyde med toppmodellene, men 45 Mbps er slettes ikke dårlig, ogmer enn nok for de aller fleste.

GoPro Hero4Session

KOMPAKT: GoPro Hero4 Session er GoPros minste actionkamera. Foto: Kristoffer Møllevik

Session er et enkelt kamera med en kul formfaktor, menmed bare to knapper på kameraet er det lagt opp til en heller enkel bruk. Skal du endre på innstillingene, som for eksempel å endre oppløsning for å få sakte film, må dette gjøres via telefonappen. Greit nok når du er inne på hytta, men ikke like praktisk i skibakken.Dette, kombinert med en bitrate i nedre del av skalaen (25 Mbps) gjorde at kameraet ikke sto til forventningene vi fikk da GoPro først satte prisen til nærmere 4000 kroner.

Vi var tydeligvis ikke alene, for siden da har GoPro måtte redusere prisen kraftig to ganger, og nå ligger kameraet på rundt 2000 kroner, og er ikke lenger et så dumt kjøp som det var da det kom.

Det fine med Session er den utrolig kompakte utførelsen, og siden det er vanntett uten ekstra beskyttelseshus, er lyden langt bedre enn hos GoPros andre kameraer.

Du kan lese hele testen av Session og se testvideoer her

GoPro Hero, Hero+ og Hero+ LCD GoPro har også tre «billigmodeller», som koster henholdsvis omtrent 1300, 2150 og 1800 kroner. Disse er strippet for avansert funksjonalitet, men kan fortsatt brukes til HD-video, timelapse og stillbildefotografering.

Muligheter for sakte film er det dårlig med, da ingen av dem greier enn høyere skuddtakt enn 50/60 fps (PAL/NTSC), men bitraten på de to pluss-modellene er helt grei med sine 25 Mbps.

Sony FDR-X1000V

TOPPMODELL: Sony har langt fra det beste menysystemet, men etter litt tilvenning går det greit.Foto: Kristoffer Møllevik

Toppmodellen fra Sony har det lite vellklingende navnet FDR-X1000V — ofte omtalt som bare X1000V. Et forholdsvis stort actionkamera, men med markedets høyeste bitrate på 100 Mbps.I likhet med GoPro Hero4 Black kan X1000V gjøre opptak i fungerende 4K, 100 fps i 1080p (full HD) og 200 fps i 720p. Det er altså gode muligheter for deg som vil ha mye opptak i sakte film. Bildet er marginalt bedre enn GoPro Hero4 Black, men med litt hardere kontraster hvis du bruker kameraets modus for sterke farger.

I skrivende stund er den laveste prisen vi finner på kameraet 2400 kroner,noe som gjør dette til et veldig godt kjøp hvis du er forberedt på å bruke litt tid på å finne frem i menysystemet.

Her kan du lese hele testen av X1000V og se sammenligningsvideo med GoPro Hero4 Black

Sony AS200V

NESTEN SAMME: AS200V er omtrent det samme kameraet som X1000V, men uten 4K og de gode mulighetene for sakte film. Foto: Sony

Dette er omtrent det samme kameraet som X1000V, bare uten 4K og like gode muligheter for sakte film. Hovedargumentet med å gå for dette fremfor toppmodellen var først og fremst prisen når kameraene ble lansert, men med tanke på at X1000V bare koster 500 kroner mer i skrivende stund, ville vi tenkt oss om to ganger før vi gikk for akkurat denne modellen.

Men hvis du ikke trenger 4K eller kommer til å benytte deg noe særlig av mulighetene for sakte film, får du omtrent like god bildekvalitet i full HD fra AS200V, som toppmodellene Sony X1000V og GoPro Hero4 Black.

Du kan lese hele testen av AS200Vog se testvideoer her

Sony AS50 og AZ1

Også Sony har noen mindre og billigere modeller i sortementet sitt, og de nyeste av disse erAS50ogAZ1. Vi har begge inne til test for øyeblikket, men har ikke rukket å gjort oss opp noen mening enda. Vi skal komme mer tilbake til det etterhvert.

Garmin Virb X og Virb XE

FLEKSIBLE: Virb X og Virb XE passer med festene fra GoPro. Foto: Kristoffer Møllevik

Garmins toppmodell, Virb XE koster omtrent 3700 kroner, men ligger et stykke bak konkurrentene i samme prisklasse når det kommer til bildekvaliteten. Kameraet harnemlig ikke høyere bitrate enn 24 Mbps, noe som er veldig lite sammenlignet medtoppmodellene fra GoPro og Sony, som har henholdsvis 60 og 100 Mbps.Vi anbefaler at du sjekker sammenligningsvideoen i testenvår for å finne ut hvor mye dette får å si for deg i praksis, vi merket i alle fall ikke så mye til det som vi først trodde vi kom til å gjøre.

Muligheten for å få målinger for både puls, temperatur, fart, akselerasjon og mer gjør at vi liker Virb XE veldig godt. Betjeningen er veldig god, og det er helt klart det actionkameraet vi har testet som er enklest å bruke, og det passer til vanlige GoPro-fester uten adapter, noe som gjør det enkelt å finne tilbehør.

Men i motsetning til toppmodellene fra GoPro og Sony, får vi ikke mer enn 50 fps i full HD, så mulighetene for sakte film med god bildekvalitet er noe begrenset.

Virb X og Virb XE ser nesten helt like ut, men Virb X koster en tusenlapp mindre enn storebroren, og den største forskjellen er at der Virb XE kan filme i 1080 50p (full HD, 50 fps) og 720 100p («HD ready» 100fps), er Virb X begrenset til 1080 25p og 720 50p, og dermed langt mindre egnet til sakte film.

Konklusjon

Det finnes selvsagt flere modeller vi enn de vi har listet her, men dette er modeller vi har testet eller kjenner til, og som vi synes er de mest aktuelle i markedet.

Hvis vi skulle kjøpt et actionkamera akkurat nå, og skulle hatt så god bildekvalitet som mulig, ville vi gått forSony FDR-X1000V.

Grunnen til at vi går for den foranGoPro Hero4 Blacker først og fremst på grunn av at prisen i skrivende stund er såpass lav (omtrent 2400 kroner), og da får du profesjonell bildekvalitet, fungerende 4K, GPS-data og gode muligheter for sakte film. Menysystemet er riktignok et mareritt til å begynne med, men det er stort sett bare irriterende den første tiden.

FIN PAKKE: Garmin Virb XE har kanskje ikke den beste bildekvaliteten, men det har de beste og viktigste egenskapene samlet i én pakke. Og litt til. Foto: Kristoffer Møllevik

Hvis bildekvaliteten ikke er det aller viktigste, ville vi gått forGarmin Virb XE. Det er etkamera som er veldig enkelt å bruke, og visynes det er såpass gøy å kunne ha puls, fartsdata og mer på videoene våre, at vi synes det er verdt pengene. Og for å være helt ærlige, bildekvaliteten vil nok være god nok for de fleste. Mediehuset Tek.no er eid av TU Media.

Men som sagt, les testen vår og døm selv:Garmins proffe actionkamera er bedre enn GoPro på mange måter

En oversikt over de andre actionkameraene Tek.no har testet finner du her

Opptatt av bildekvalitet? Seks ting som påvirker bildekvaliteten

Bilder med mobilen?