OLYMPIASTADION, KIEV: Han var stemplet som for gammel, utgått på dato og et tegn på hvor dårlig til det sto med arrangørlandet.

«Spiller de fortsatt med Sjevtsjenko på topp?»

Da nasjonalikonet bestemte seg for å slå tilbake, gjorde han det med full kraft.

Noen måtte det gå utover – det ble svenskene.

Hele Olympiastadion brøt ut i et unisont ”Sjevo, Sjevo, Sjevo”, og på VIP-tribunen fikk den omstridte presidenten Viktor Janukovitsj det akkurat som han ville.

— Det er så mange følelser nå. Det er helt fantastisk. EM på hjemmebane, det er første kampen og vi vinner 2-1, sa Sjevtsjenko i et intervju vist på SVT etter kampen.

Tydelig rørt.

Da den nylig skadeplagede ruslet av banen etter 81 minutter, reiste 60 000 seg i takk og hyllest.

Etter England og Frankrikes uavgjortkamp leder vertene an i gruppe D.

— Det var så velfortjent, og jeg er så lykkelig. Jeg vil takke alle supporterne som har støttet oss, og takke laget som spilte så bra. Guttene tok seg sammen etter noen dårlige treningskamper, og vi spilte godt og kombinerte fantastisk. Nå har vi en stor sjanse til å gå videre, sa Sjevtsjenko.

Da ikke innbytter Johan Elmander klarte å sette sjansen han fikk like før full tid, etter glimrende samarbeid med Zlatan Ibrahimovic, er Erik Hamréns Sverige i alvorlig trøbbel.

- Det er tungt. Vi skal ikke tape denne kampen, sa Ibrahimovic til SVT etter kampen.

Kortvarig glede

Zlatan Ibrahimovic skjøt de for i anledningen mørkeblå i ledelsen etter 52 minutter - da så det mørkt ut for de ukrainske drømmene.

Men bare tre minutter senere slo veteranen - legenden – Sjevtsjenko til for første gang.

Han vant duellen med Olof Mellberg, og leverte en perfekt avslutning med hodet på Yevgen Konoplyankas perfekte innlegg.

Og da han først var i gang, ville ikke den tidligere Milan-stjernen og Chelsea-floppen vente lenge på neste jubeleksplosjon på stadion.

På hjørnesparket løp han seg fri fra Ibrahimovic, og på nok et hodestøt var han nok en gang dødelig effektiv og nikket ballen forbi Mikael Lustig, som ikke klarte å dekke stolpen.

Svenskene prøvde å komme tilbake i kampen. Zlatan prøvde å kopiere sin angrepskollega ved å bli tomålsscorer, men skuddet fra 16-17 meter etter 77 minutter gikk rett på keeper.

Og da Elmanders nevnte avslutning gikk langt over fra god posisjon, måtte det bli hjemmeseier, på en stadion som var gul og blå fra ende til annen.

- Vi har våre sjanser til å score, og leder 1-0. Men så slipper vi inn to mål, og 2-1 på hjørnespark. Det skal ikke skje, sa Ibrahimovic.

Heller ikke landslagssjef Erik Hamrén synes noe om baklengsmålene.

- Vi kan ikke forhindre alle innlegg, men det kjennes litt enkelt ved de situasjonene. Det kjennes unødvendig å slippe inn de r, sa han til SVT.

Ibrahimovic har ikke gitt opp mulighetene for avansement helt ennå, selv om det er Frankrike og England som gjenstår.

— Vi må bare fokusere. Det er to gode motstandere som venter, og vi må gjøre det enda bedre, sa han.

Zlatan i stolpen

Det var først etter at halvtimen var spilt at kampen åpnet seg opp og ble av en slik karakter som den fantastiske rammen rundt det hele fortjente.

Etter 39 minutter var Zlatan Ibrahimovic utrolig nære. Akkurat da det så ut som om ukrainerne skulle sette skikkelig press på svenskene inn til pause, slo kapteinen til. Milan-spissen var lur og kom seg fri på den bakerste stolpen. Krossen fra Rasmus Elm var utsøkt, og hodetstøtet fra Zlatan nesten det samme.

Keeper Andrei Pyatov var utspilt, det eneste som sto i veien var stolpen.

- I dag var det stolpe ut. I den neste er det stolpe inn, kommenterte Ibrahimovic.

Sjevtsjenko nære tidlig

Det var også Ibrahimovic som var først ute for svenskene. Han klarte å dra seg fri på høyre etter 16 minutter, og fikk slått inn i feltet. Keeper klarte ikke annet enn å bokse unna, men ingen svensker var først på returen.

Sjevtsjenko fikk sin første store sjanse etter 23 minutter, etter et smart veggspill og et godt timet gjennomløp.

Avslutningen gikk imidlertid utenfor den borterste stolpen.

Markus Rosenberg ble foretrukket foran Johan Elmander på topp av Erik Hamrén, men slet med å markere seg før pause. Han kom til sin første avslutning etter en drøy halvtime, men skuddet var for dårlig plassert og gikk rett på keeper.

Avslutningskvarteret på omgangen ble friskt, med gode forsøk fra både Andrei Voroning, den ivrige Konopljanka, samt Zlatans stolpeskudd.

Til slutt ble det altså Sjevtsjenko som utlignet og avgjorde.

Han er definitivt ikke gått ut på dato, Kievs aller største helt i kveld.

WEB-TV: SLE TUSENVIS AV SVENSKER MARSJERE I KIEV: