Onsdag slo Real Madrid ut Manchester City og avanserte til finalen i Champions League. Gareth Bale & Co. sørget med det for at spanske lag har vunnet 94 prosent av de 50 siste utslagskampene mot ikke-spansk motstand i Europa.

– Det er jo helt absurd. Nå har jeg ikke gått tilbake i historien og sjekket, men jeg kan ikke forestille meg at én nasjon har dominert så voldsomt noen gang tidligere, sier Viasats ekspert på spansk fotball, Petter Veland.

Spansk fotball har endret seg

– Hvorfor er Spania så dominante?

– På 2000-tallet var den store snakkisen tiki-taka og Galacticos; det var ikke nok å vinne, man måtte også spille blendende angrepsfotball. Samtidig var ikke resultatene helt slik mange i Fotball-Spania forventet, og etter 2010 bestemte man seg for å spille mer kynisk, mer totalitært – med like mye fokus på det defensive og offensive. Og det har de lyktes med, sier Veland, som mener grunnpilaren i spansk fotball har endret seg:

FINALE-KONKURRENTER: Real Madrid og Zinedine Zidane møter Diego Simeone (t.h) og hans Atlético Madrid i Champions League-finalen. Foto: Reuters

Supporterne er blitt mer opptatt av resultat og mindre opptatt av underholdning. Det har skapt en utrolig vinnerkultur.

– Hvis vi tar Real Madrid som et eksempel: De har ikke sluppet inn ett eneste mål på hjemmebane i Champions League, og Barcelona har også vunnet mange titler fordi de er bunnsolide defensivt, selv om det fortsatt handler mye om blendende angrepsfotball med Messi, Suarez og Neymar på topp. Diego Simeones Atletico Madrid er jo et åpenbart eksempel på denne defensive tilnærmingen, sier fotballeksperten.

England sliter til tross for økonomiske muskler

Journalist Alberto Piñero følger Real Madrid for fotballnettstedet goal.com. Han mener den spanske dominansen handler om fotballtradisjon.

– Madrid-lagene og Barcelona enorme økonomiske muskler, men vi ser også at lag litt lenger ned på tabellen i Spania slår gode lag fra andre land. Sevilla, Villarreal og Ahtletic har gjort det veldig bra, sier Piñero.

På grunn av rekorddyre TV-avtaler, har de engelske klubbene de siste årene fått enormt gode økonomiske vilkår. Det er verdens mest populære liga. Likevel har ikke England vært i Champions League-finalen siden Chelsea vant i 2012. * Atlético til finalen: Guardiolas spanske mareritt fortsatte etter dramatisk semifinale

Viasats Jan Åge Fjørtoft, som kjenner både engelsk, tysk og spansk fotball godt, peker på én hovedgrunn:

– Spania er best på spillerutvikling. Og sammenligner man med England, som ikke er gode på det, så ligger spanjolene et hav foran, sier Fjørtoft.

– Spania har ikke gått seg fast i én bestemt måte å utvikle spillere på, og de har flere av verdens beste trenere – som står for ulik type fotball. Eksemplene er Pep Guardiola, som har utviklet den offensive delen av spillet, og Diego Simeone, som riktignok er fra Argentina, som har utviklet den defensive stilen, sier Fjørtoft.

Frem til 2014 hadde ingen lag fra samme by møttes i en Champions League-finale. 28. mai skjer det for andre gang når Real Madrid og Atlético Madrid skal spille opp om klubbfotballens gjeveste tittel.

Vinneren er uansett spansk.

Slik tipper ekspertene før finalen:

  • Petter Veland: Jeg har en sterk magefølelse på Atlético. De har et overtak innbyrdes de siste årene, og jeg tror Real Madrid gjerne skulle møtt et annet lag, for de vet hvor tøft det er å møte Diego Simeones menn.

  • Alberto Piñero: Real Madrid. De spiller ikke finaler, de vinner dem.

  • Jan Åge Fjørtoft: Real Madrid er en liten favoritt. De har mange spillere som kan stå frem og avgjøre kamper.