Når Chelsea møter FC København i Parken i kveld, er London-klubben på desperat jakt etter å legge grunnlaget for mesterligaavansement. Triumf i turneringen er det eneste Chelsea mangler under regimet til Roman Abramovitsj.

Noe som forteller mye om utviklingen i Chelsea siden FC København-spiller Jesper Grønkjær scoret et helt avgjørende mål i den aller siste ligakampen i 2002-03-sesongen.

Nye spillere daglig

Da Grønkjær satte ballen bak Jerzy Dudek i Liverpool-målet, betydde det at Chelsea og ikke Liverpool sikret seg fjerdeplassen og retten til å spille i mesterligaen. En måned senere var Ken Bates borte og Abramovitsj ny eier i klubben. En ny epoke, der store investeringer i nye spillere ble den nye dagsorden, var kommet til Stamford Bridge.

– Den scoringen var kanskje min aller viktigste til nå. Da visste vi ingen ting om Abramovitsj, men den påfølgende sommeren var rett og slett crazy. Vi var på treningsleir i Malaysia da Wayne Bridge ankom én dag, og Damien Duff den neste. En annen spiller måtte reise hjem, sier Jesper Grønkjær om avgjørende dager i sin Chelsea-tid.

Siden kom Joe Cole og Arjen Robben til, mens Grønkjær selv forsvant til Birmingham. Så ble det spill for Atlético Madrid og Stuttgart, før Jesper Grønkjær sommeren 2006 var tilbake i Danmark, klar for FC København.

Siden den gang har 33-åringen vært med på å vinne tre seriemesterskap og blitt kåret til årets spiller én gang.

Jerntro på Ståle

På spørsmål om hvem han tror er den fra FC København som blir å se i engelsk fotball med det første, sier Grønkjær følgende:

– Jeg tror Ståle Solbakken havner i en større engelsk klubb en eller annen gang. Ståle har en egen evne til å sende det beste mannskapet på banen. Han lar seg ikke påvirke av noe når han tar ut laget, og er en trener som sørger for ro og trygghet for sine spillere.

Grønkjær frykter Chelsea-fysikken i kveld.

– Chelsea er egentlig den vanskeligste motstanderen vi kunne fått. De er ikke avhengige av en eller to spillere, men er et lag med den ypperste fysikk, og med gode dødballer.

Kraft og pondus er ikke styrken til Jesper Grønkjær. Angriperen tror nøkkelen til et godt resultat for FC København i Parken er å holde mest mulig på ballen.

– Klarer vi å spille vårt raske pasningsspill som har kjennetegnet oss tidligere, kan vi gi Chelsea kamp. Vi må tore å holde på ballen. Hvis ikke blir det indianerfotball og så tappes vi for krefter, advarer Grønkjær foran den første duellen i åttedelsfinalen.

Fakta

Jesper Grønkjær

Født: 12. august 1977, i Nuuk på Grønland

Klubber (kamper og mål i parentes):

1995-98: Aalborg (96-10)

1998-2000: Ajax (55-12)

2000-04: Chelsea (88-7)

2004-05 : Birmingham (16-0)

2005: Atlético Madrid (16-0)

2005-06: Stuttgart (25-0)

2006-: FC København (152-24)

Danmark: Ga seg på landslaget etter VM-sluttspillet i Sør-Afrika i 2010 (80 kamper, 5 mål)