LONDON: Filip Ingebrigtsen valgte å vente et par minutter før han slapp jubelen løs etter 1500-meteren i London.

Rett etter målgang var forvirringen total. Spania varslet protest og den spanske løperen Adel Mechaal var rasende. I et intervju med TV 2 gikk han sterkt ut og meldte at Filip Ingebrigtsen var en skitten løper. Mechaal mente at Ingebrigtsen stengte for ham på oppløpssiden.

En glad Filip Ingebrigtsen feirer bronsen i London. Foto: Svein Hagen

Noen minutter senere kom den endelige beskjeden. Etter å ha sett innspurten om igjen på video valgte Spania ikke å gå videre med protesten. Dermed kunne Team Ingebrigtsen slippe jubelen løs for historiens første norske bronsemedalje på 1500 meter i VM.

Mange tøffe år

Historien om Filip Ingebrigtsen var lenge en fortelling om sykdom, skader og svake resultater. Mens storebror Henrik Ingebrigtsen leverte jevn fremgang og sterke tider, slet hans to år yngre lillebror langt mer. I 2014 ødela en leverinfeksjon hele sesongen. I 2015 sørget en ankelskade for å skape store problemer.

Før fjorårssesongen ga han seg derfor et ultimatum. Enten leverer du nå, eller så legger du opp.

– Jeg sa i fjor at jeg skulle legge opp hvis jeg ikke ble bedre. Alle som er litt oppegående skjønner at det er meningsløst å satse på friidrett uten å ha resultater i det hele tatt.

Resultatene kom som bestilt. I 2016 fikk Filip Ingebrigtsen endelig ut litt av potensialet. Det toppet seg med EM-gull på 1500 meter i Amsterdam. At han ble disket fra OL i forsøksheatet like etter, bidro bare til å skape enda mer revansjelyst inn mot årets sesong.

– Etter året i fjor, da jeg fikk bevist hva jeg kan og hvor god jeg kan være på mitt beste, så fristet det med flere år i dette gamet. Dette er ekstremt gøy å motiverende. Jeg har veldig lyst til å stå her flere ganger, sier Filip Ingebrigtsen med VM-bronsen rundt halsen.

Mamma Tone jubler, mens kjæresten Astrid Cederkvist, til høyre, hopper av glede etter Filip Ingebrigtsens bragd i VM. Foto: Svein Hagen

Sjokkerte kenyanerne

Før søndagens finale var Ingebrigtsen regnet som en outsider til medalje i sin første VM-finale. Løpet han gjorde var av det spektakulære slaget. Han måtte gjøre mye av jobben selv, tettet en luke på 10–15 meter opp til de to kenyanske favorittene midtveis, og stupte til slutt over mål til bronsemedalje.

– Han gjør en fantastisk jobb når han tetter den luken. Men jeg tror han vet, at hadde han ligget i ryggen på dem, kunne han gjort det enda bedre. Og det er en god følelse å ta med seg videre, sier pappa og trener Gjert Ingebrigtsen.

– Jeg vant denne bronsen. De som slo meg er ekstremt gode løpere. At jeg kan utfordre dem, er ikke vanlig kost for en hvit nordmann, sier Filip Ingebrigtsen.

Kun gullvinner Elijah Managoi og sølvvinner Timothy Cheruiyot – begge fra Kenya – var bedre enn Ingebrigtsen som kom i mål på tiden 3:34.53.

– Da vi ventet på medaljene, fikk jeg en del spørsmål av kenyanerne. De lurte på hvordan jeg klarte å ta dem igjen og mente at jeg måtte være i supergod form. De var tre stykker som jobbet sammen, og de var overrasket over at jeg plutselig var der igjen. Hadde jeg hatt Jakob og Henrik her, skulle vi nok tatt dem. Det får bli neste gang, sier Filip Ingebrigtsen med et smil.

Han valgte å glede seg over bronsemedaljen heller enn å ergre seg over at valøren kanskje kunne blitt en annen dersom han hadde sluppet å tette luken opp til de to kenyanerne underveis i løpet.

Storebror Henrik mener bronsemedaljen er den største norske idrettsprestasjonen siden Vebjørn Rodals OL-gull på 800 meter i 1996. Den sammenligningen vil ikke Filip Ingebrigtsen være med på.

– Det blir meningsløst å sammenligne idrettsprestasjoner. Jeg skjønner hvorfor folk gjør det, det er jo for å sette det i perspektiv, men det er likevel litt meningsløst. Så sier det sitt når ingen nordmann har tatt VM-medalje på 1500 meter før, sier Filip Ingebrigtsen.