De nye sanksjonene er rettet mot tre virksomheter, blant dem nordkoreansk militæretterretning og et selskap som handler med våpen, ifølge nyhetsbyrået AP. Ti nordkoreanske tjenestemenn, blant dem folk som jobber i Syria, Kina, Russland og Namibia, er også underlagt de nye sanksjonene, opplyser det amerikanske finansdepartementet.

«Denne ordren er ikke rettet mot det nordkoreanske folket, men mot myndighetene og aktiviteter som truer USA og andre land», heter det i et brev Obama har sendt til lederne i Kongressen.

— Det vi gjør i dag, er motivert av vår vilje til å holde Nord-Korea ansvarlig for sin destruktive og destabiliserende oppførsel, sier finansminister Jacob Lew.

De tre virksomhetene var fra før allerede ilagt sanksjoner for sine bindinger til Nord-Koreas atomprogram. Det er ikke klart om de var direkte involvert i dataangrepet mot Sony, men USA har tidligere sagt at militæretterretningen har ansvaret for cyberangrepet.

Nord-Korea har vært underlagt amerikanske sanksjoner siden Koreakrigen i 1950. Straffetiltakene er blitt strammet inn i forbindelse med landets tre prøvesprengninger av atomvåpen. (©NTB)