Det er sannsynlig at Norge vil bli utsatt for en terrorhandling eller forsøk på dette i løpet av 2015, mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som la fram sin årlige åpne vurdering av trusselbildet onsdag. En potensiell terrortrussel knytter seg først og fremst til enkeltpersoner som er i stand til å handle på egen hånd eller i små grupper, er deres vurdering

– Det er et ekstremt, islamistisk miljø som utgjør den tydeligste terrortrusselen. Så er vi heller ikke naive på at det kan skje hendelser fra det høyreekstreme miljøet, sier Bjørnland til NTB.

Forherliger vold

PST er spesielt bekymret for ekstreme islamister av flere grunner. Bjørnland viser til rekrutteringen til voldsforherligende grupper, særlig på det sentrale Østlandet.

– Men det er ikke et osloproblem eller en utfordring forbeholdt de store byene, sier PST-sjefen.

Hun påpeker at ikke bare muslimske – men også etnisk norske – ungdommer blir radikalisert.

Problemet med hjemvendte fremmedkrigere vil vedvare, påpeker hun. I tillegg er det fare for angrep utført av sympatisører av ulike islamistgrupper.

Justis— og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) er også opptatt av utfordringen soloterrorister utgjør.

– Flere angrep enn før utføres nå med enklere midler og relativt lite tid til forberedelser. Det vil redusere oppdagelsesrisikoen, sier han til NTB.

Russisk spionasje

For første gang advarer også PST om faren for spionasje fra to spesifikke land, nemlig Kina og Russland. Myndighetene ber bedrifter og forskningsinstitusjoner være varsomme.

– Vi ønsker ikke yrkesforbud mot personer fra andre land. Men vi vil informere om at man bør være seg bevisst hvilke land man ansetter fra, og hvor i bedriften man lar personen komme inn, sier PST-sjefen.

Russland er spesielt interessert i forsvarsteknologi, sikkerhet og beredskap, samt leveringskapasiteten i energibransjen, sier hun.

Bjørnland nevner i tillegg Iran som et land man skal være obs på, særlig når det gjelder kunnskap som kan brukes til å produsere atomvåpen.Både Russland og Kina reagerer på anklagene. Den russiske ambassaden skriver til NRK at det er «blitt veldig populært å beskylde Russland for alle dødssyndene».

– Vi ble sjokkert av disse uansvarlige bemerkningene som viser en sterk kald krig mentalitet, skriver den kinesiske ambassaden.

Forebygging

Selv om det tegnes et alvorlig bilde i PSTs trusselvurdering for 2015, sier Bjørnland at det er viktig ikke å la seg skremme. Hun påpeker at det gjøres mye arbeid for å forhindre radikalisering, men medgir at det ikke finnes enkle løsninger.

PST har bedt om mulighet til såkalt dataavlesning. Det vil gi tjenesten en mulighet til å knekke krypterte datasamtaler.

– Vi ser at de personene vi er mest bekymret for innenfor voldelig ekstremisme, er svært sikkerhetsbevisste. De bruker krypteringsprogrammmer når de kommuniserer. Når vi har en konkret mistanke bør vi ha anledning til å lese data, mener hun.

Personvern

Justisministeren sier forslaget vurderes.

– Samtidig må vi huske at vi ikke må lage metoder ut fra den aktuelle situasjonen. Vi skal også ivareta personvernet, sier han.

Anundsen sier sikkerhetstjenestenes arbeid med å forebygge er viktig i kampen mot mulige terroranslag mot norske interesser. Han viser også til at myndighetene innførte flere tiltak da PST ga beskjed om økt terrorfare i november, blant annet bevæpningen av politiet.

I tillegg er et forslag om å kriminalisere deltakelse i ulovlig væpnet konflikt i utlandet, å rekruttere krigere og legge rette for at de skal reise, ute på høring. Stortinget vil få saken i september, ifølge Anundsen.