— Vi synes det er grovt at staten prøver å neglisjere de skadene et minnested, midt i vårt nabomiljø, vil ha for naboene. Istedenfor å utsette oss for ytterligere psykiske skader hadde vi satt pris på om staten hadde prøvd å hjelpe lokalbefolkningen langs Utstranda, skriver naboene som hjalp livredde AUF-ungdommer å flykte fra Anders Behring Breiviks massakre 22. juli 2011, i en pressemelding.

I sitt tilsvar til det varslede søksmålet fra naboene konkluderer staten ved Regjeringsadvokaten at et minnesmerke ved Sørbråten ikke bryter med naboloven. Staten har imidlertid forståelse for at et minnesmerke på det valgte stedet oppleves som en belastning.

Naboene mener på sin side at prosessen som ledet fram til Sørbråten-plasseringen av kunstverket «Memory Wound», er gjennomført uten nødvendig kunnskap om konsekvenser for nærmiljøet og at det best egnede stedet er vurdert på feil grunnlag.

— En rettssak vil være en veldig stor belastning også for naboene, i tillegg til alle etterlatte og berørte. Men for at vi ikke skal bli påført ytterligere skader er vi tvunget til å gå til rettssak. Staten gir oss dessverre ikke noe annet valg enn å ta saken videre i retten. Slik som AUF har fått Utøya tilbake, må naboene få lov til få Utstranda tilbake, avslutter naboene. (©NTB)