Med innføringen av den nye ekteskapsloven fikk også mors kvinnelige ektefelle eller samboer krav på foreldrepermisjon så lenge den assisterte befruktningen har skjedd innenfor godkjent helsevesen i Norge eller utlandet, samt at donors identitet er kjent.Med den nye avtalen som er inngått mellom NTL og Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH) får homofile par som velger å få barn på måter som ikke er tillatt i Norge, også krav på pappaperm, skriver Vårt Land.

— Vi tar ikke stilling til hvordan barnet er laget. Vårt fokus er å sikre at disse barna får samme rettigheter som alle andre barn, sier Karen Pinholt, leder i LLH.

Foreløpig gjelder den ferske tariffavtalen kun de ansatte i LLH, men NTL mener at den på sikt skal gjelde alle LOs medlemmer.

Jussprofessor Trude Haugli ved Universitetet i Tromsø mener avtalen kan være problematisk og være med på å legitimere omstridte metoder. Hun sitter i det regjeringsoppnevnte Farskapsutvalget.

Jan Harsem, informasjonsansvarlig i Nordisk nettverk for ekteskapet, mener tariffavtalen er et grovt overgrep mot norske barn og forlanger at Barneombudet må komme på banen.

— Dette er en naturlig konsekvens av ekteskapsloven. Samtidig reagerer jeg på at de legitimerer former for assistert befruktning som ikke er tillatt i Norge. Dette er et grovt overgrep mot barns rettigheter, mener Harsem. (©NTB)