OSLO: Rapporten «Et styrket forsvar» legges fram i dag. Alle partier på Stortinget er representert i utvalget, og ifølge Bergens Tidende er det kun Fremskrittspartiet som ønsker å forhindre at de nye MTB-ene går rett i bøyene.

MTB-ene produseres ved Umoe-verftet i Mandal. Umoe Mandal har også gående utviklingskontrakter med den amerikanske marine.

Den nye Skjold-klassen har fremragende sjødyktighet med maksfart på 60 knop og en bevæpning bestående av kanon og åtte sjømålsmissiler. MTB Skjold-klasse er bygget slik at den nesten ikke synes optisk, på radar eller på varmesøkende sensorer, og er bygget i plastmateriale og superlette metaller.

Fartøyet er det første norske marinefartøyet med gassturbiner som fremdriftsmaskineri.

Den første MTB-en er allerede levert, mens de andre i serien etter planen skal leveres neste år. I henhold til kontrakten med Forsvaret skal også Umoe Mandal levere utstyr til MTB-ene de neste 20 årene. Nå må Umoe sannsynligvis områ seg.

Umoe må satse bredere

— Vi må rett og slett produsere flere typer produkter til både det militære og det sivile markedet. Allerede nå lager vi komposittprodukter til offshorebransjen og planlegger å begynne med flydeler, sa direktør Peter Klemsdal til Lindesnes Avis da statssekretær Espen Barth Eide besøkte bedriften i august.

I hele år har det vært berettiget uro knyttet til om MTB-prosjektet skulle nedsables, men Eide ville ikke si noe konkret.

Regjeringens forsvarspolitiske utvalget er således på linje med innstillingen fra forsvarssjef Sverre Diesen som i Forsvarsstudie 07 også går inn for å stoppe MTB-prosjektet. Denne studien blir offentliggjort mandag 5. desember, skriver Dagens Næringsliv.

Det forsvarspolitiske utvalget viser til de fagmilitære vurderingene og mener det ikke er noen grunn til å overprøve disse når det går inn for å parkere missiltorpedobåtene (MTB-ene).

Kommandostruktur

Utvalget støtter ikke Diesen når det gjelder kommandostrukturen.

Forsvarssjefen tar til orde for å legge ned Forsvarets operative hovedkvarter på Jåttå utenfor Stavanger og flytte det til Landsdelskommando Nord-Norge. Men regjeringsutvalget støtter en sentralisering, enten i Stavanger eller på Reitan, skriver BT.

Ifølge Adresseavisen anbefaler regjeringsutvalget at Norge bør ha flybaser både i sør og nord, uten å komme med konkrete råd om hvilke baser som skal legges ned.

1 milliard

Det forsvarspolitiske utvalget kommer med et forslag om at forsvarsbudsjettet må økes med minst 1 milliard kroner i året fra 2009. Utvalget går også inn for at verneplikten opprettholdes, og mener det bør være lik verneplikt for både kvinner og menn.

Ifølge Adresseavisen skriver utvalget om dette at: «Skal vi i det norske samfunn stå sammen om den grunnleggende oppgaven militært forsvar innebærer, har dagens vernepliktsordning én grunnleggende svakhet: Plikten til å stå til disposisjon for Forsvaret er ulik for kvinner og menn».

Utvalget støtter planene om å kjøpe nye jagerfly for 30–40 milliarder kroner fra 2015. Det understreker også at u-båt-kapasiteten er avgjørende for Norge, og at de seks ubåtene må skiftes ut i 2020.