— Det har gått over all forventing. Jeg var heldig og scoret i min andre kamp. Det gjorde noe med selvtilliten, sier Vidar Örn Kjartansson til Fædrelandsvennen.

Vålerenga betalte rundt én million kroner da de hentet Örn Kjartansson fra den islandske klubben Fylkir før denne sesongen. Med åtte på de åtte første serieampene, samt fire på to cupkamper, er det ingen tvil om at det var en meget god investering.

— Det er ingen tvil om at han er het. Åtte mål på åtte seriekamper er relativt ekstremt, sier Örn Kjartanssons sørlandske lagkamerat Simon Larsen.

Han beskriver Island-importen som en klassisk måltyv.

— Han er god i boksen og flink til å avslutte, Han leter alltid etter avslutningsmuligheter, sier Larsen, og legger til at den beste resepten for å stoppe spissen er å holde ham feilvendt.

Møter gamle lagkamerater

Vålerenga-trener Kjetil Rekdal er overrasket over at Örn Kjartansson har tatt nivået i eliteserien så raskt.

— Det var ingen her som en gang hadde håpt at han skulle stå med åtte mål på åtte seriekamper. Men han er en god spiss, som har en egen evne til å score, sier Rekdal.

— Det har definitivt ikke vært enkelt. Det er knalltøft å spille i eliteserien, for lagene er så godt organisert, og det er veldig vanskelig å finne rom. Men jeg har utnyttet sjansene mine godt, supplerer Örn Kjartansson.

Spissen spilte sammen med både Robert Sandnes og Babacar Sarr i Selfoss i 2012. Start-duoen skryter hemningsløst av sin gamle lagkamerat.

— Han er en veldig smart og god spiss. Dersom vi gir ham én eneste sjanse, så setter han den. Han er god med ballen og utrolig flink til å finne rom, sier Sarr.

— Er du overrasket over at han har tatt eliteserien med storm?

— Nei, det er jeg ikke. Vi må passe oss for ham fredag, sier Sarr.

— En komplett spiss

Robert Sandnes bodde sammen med Vålerenga-spissen da han var på Island.

— Örn Kjartansson er en veldig målfarlig spiss, som er god til å bevege seg og bra med ballen, sier Sandnes.

— Hvordan skal dere stoppe ham?

— Vi må være tett oppe i ham, ikke la ham snu seg med ballen, og ta bort bevegelsene hans.

Mons Ivar Mjelde er også full av lovord om Vålerengas spissjuvel.

— Örn Kjartansson trenger lite plass og tid, og han er en spiss som alltid er i nærheten av der innleggene kommer. Han er veldig fotballklok og har en nese for mål som er sjelden. Han må vi ikke gi mye tid eller rom, for da smeller det, sier Mjelde, og fortsetter.

— Han er også smart i bevegelsene, og skaffer seg god vinkel når han skal avslutte. Det virker for meg som at han også kan avslutte både med høyre og venstre fot og hodet. Han er en komplett spiss, synes jeg.

Vidar Örn Kjartansson satser på å finne nettmaskene også mot Start.

— Forhåpentligvis. Jobben min er å score mål, og å skape sjanser for meg selv og lagkameratene mine, sier han.