Hver dag får Ola og Kari Nordmann i seg dobbelt så mye salt, rundt 10 gram, som er anbefalt. 75 prosent av saltet kommer fra bearbeidede matvarer. Høyt saltinntak medfører økt risiko for høyt blodtrykk og hjerte— og karsykdommer, og redusert saltinntak vil derfor kunne gi betydelige helsegevinster.

Vitenskapskomiteen for Mattrygghet (VKM) har undersøkt nytte- og risikovurderingen av å erstatte salt med kaliumklorid, på oppdrag fra Mattilsynet og Helsedirektoratet. Gruppen konkluderer imidlertid med at ulempene er større enn nytten da det for en stor del av befolkningen ikke vil være gunstig med høye inntak av kalium. Dette gjelder særlig de som er under hemodialysebehandling, har en mild eller moderat nyresykdom, hjertesykdom eller diabetes, de som bruker medikamenter som påvirker kaliumbalansen i kroppen og eldre over 85 år, som ikke bør få i seg for mye kaliumklorid.

I andre grupper av befolkningen kan høyere inntak av kaliumklorid gi en positiv helsegevinst. Får man i seg minst 3,5 gram hver dag, reduserer dette faren for hjerneslag. Også for personer med høyt blodtrykk, har et slikt inntak en positiv effekt.

Helsemyndighetene viser til at merkingen av matvarer med det såkalte Nøkkelhullet er en god hjelp til å gjøre sunnere valg på dagligvarebutikken. Nå skal kriteriet revideres, og en ny forskrift vil tre i kraft mot slutten av året. Forslaget inneholder blant annet innstramming av krav til innhold av salt. (©NTB)