Tetris, der er vel knapt noen som ikke har et forhold til det lengendariske spillet som ble utviklet av den russiske vitenskapsmannen Alexey Pajitnov i 1984 til datamaskinen Elektronika 60.

Den første utgaven av Tetris. Foto: Tetris.com

En av tidenes mest populære og solgte dataspill som er finne på 50 ulike plattformer, og som har evnet å fascinere nye generasjoner spillere.Ikke minst på mobiler og nettbrett. Ifølge Tetris.com skal det være solgt 425 millioner Tetris til mobile enheter, og 20 milliarder Tetris-spill skal være utkjempet på Facebook.

«Byggeklossene» i Tetris er såkalte tetrominoer, dvs. geometriske figurer som er satt sammen av fire kvadrater. Tetris er avledet av tetra som på gresk betyr fire. Det finnes syv slike klosser i Tetris, nærmere bestemt I, J, L, O, S, T og Z.

Ifølge Wikipedia skal Pajitnov skal ha funnet inspirasjon i en eske med pentominoer, som er et populær spill innen rekreasjonsmatematikk.

Den tidløse spillklassikeren har ikke bare blitt brukt som tidtrøyte og forlystelse. Forskere ved McGill University i Montreal bruker Tetris for å behandle øyesykdommen amblyopi.

Forskere fra det amerikanske Mind Research Network har visst at å spille Tetris kan gi tykkere hjernebark og gjøre hjernen mer effektiv, skriver forskning.no.

En annen har kun endt opp med å rive av seg håret...