I fjor fikk Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker 146 begjæringer om gjenåpning fra 13 domfelte kvinner og 133 domfelte menn. Av de 128 sakene som ble realitetsvurdert, ble 14 gjenåpnet, skriver VG.

Siden kommisjonen startet sin virksomhet 1. januar 2004 har de mottatt 1.821 begjæringer om gjenopptakelser, hvorav 211 er innvilget. Det tilsvarer 11,5 prosent av alle innkomne begjæringer, skriver VG.

For å få saken behandlet på nytt kreves det «nye bevis eller omstendigheter som er egnet til å føre til frifinnelse, anvendelse av mildere strafferegel eller vesentlig mindre straff».

— Kommisjonens oppfyllelse av sitt samfunnsoppdrag kan ikke leses ut av sakens utfall, men om saken er tilstrekkelig opplyst og utredet, og ellers forsvarlig behandlet ut fra sakens innhold og det regelverk de skal behandles innenfor, fastslår kommisjonens leder, Helen Sæter, i sin oppsummering for 2014. De fleste saker blir forkastet av kommisjonens leder eller nestleder fordi de åpenbart ikke kan føre fram. (©NTB)