Innen kort tid , kanskje allerede i neste uke, kommer pressemeldingen eller uttalelsen som setter all tvil til side: Mons Ivar Mjelde er ferdig i klubben etter denne sesongen.

Da har klubben allerede satt ned en gruppe som skal finne hans arvtager.

Torsdag samler styreleder Magne Kristiansen resten av Start-styret. Et av punktene på sakslisten er kommende Start-trener, og et av formålene er å sette ned en gruppe som skal finne den neste treneren. Ifølge Kristiansen blir det trolig «noen fra styret», i tillegg til administrerende direktør Even Øgrey Brandsdal som skal sitte i gruppa.

I Starts styre sitter blant andre tidligere sportslig administrativ leder Trond Are Gjone og tidligere Start-spiller Pål Lydersen. Det er sannsynlig at i hvert fall disse to sitter i gruppa, trolig sammen med Brandsdal og Kristiansen.

Even Øgrey Brandsdal (t.v) og Magne Kristiansen på tribunen på Sparebanken Sør Arena sommeren 2013. De to blir nøkkelpersoner når Start skal finne ny trener.

Gruppen skal lage en liste over aktuell kandidater og rapportere tilbake til styret i slutten av juli. Etter hvert blir det satt opp spesifikasjonskrav. En trener som vil satse på utvikling av unge lokale spillere blir antakelig et av de viktigste punktene. Starts spillere vil også ha med et krav om en tydelig og klar offensiv spillestil. Det føler de har vært en mangelvare under Mjelde. At treneren må tilpasse seg klubbens filosofi blir også et viktig krav, for målet er at klubben og treneren skal bli bedre til å trekke i samme retning enn det som har vært tilfelle de siste årene. Mjelde føler, og har uttalt, at klubben ikke har vært tydelige nok på hvor den skal og vil. Hans største fokus har vært på resultater, klubbens hovedfokus de siste årene har vært økonomi og eksistens. Samtidig har treneren fått intern og ekstern kritikk for å ikke å ha vært tøff nok i bruken av unge lokale spillere. Det må den neste treneren være.

På forhånd er det to navn som skiller seg klart ut:

Tom Nordlie hjalp Fløy i 2.divisjon i fjor. Den tidligere Start-treneren er trolig interessert i en ny periode i Start. Foto: Reidar Kollstad

Tom Nordlie er sterkt ønsket av fans og omgivelser. Samtidig er det sterke krefter i klubben, deriblant styreleder Magne Kristiansen, som er skeptisk til Avaldsnes-treneren. Nordlie har klausul i kontrakten som gjør at han kan gå til Start vederlagsfritt. Flere tidligere spillere mener Nordlie kan løfte Start igjen, slik han gjorde da han kom i 2004. Det mener han selv også.

Steinar Pedersen har gått fra opptur til opptur som Jerv-trener. Her er 39-åringen avbildet ved brygga i Grimstad. Foto: Håvard Karlsen

Steinar Pedersen er manges favoritt til å ta over. Har løftet Jerv til nye høyder. Har en tydelig og klar fotballfilosofi som ser ut til å fungere. Er godt likt og ønsket av mange av de unge spillerne i klubben. Kolliderer på noen punkter med utviklingssjef Bård Borgersen om spillerutvikling og filosofi. De utfordringene må løses om Pedersen skal bli hovedtrener. Skrev ny kontrakt med Jerv tidligere i sommer, men en mulig hovedtrenerjobb i Start er gyldig grunn til å forlate Grimstad-klubben.

To utfordrere:

Start 2-trener Mattias Andersson (t.v.) sammen med Starts utviklingssjef Bård Borgersen før han ble ansatt i 2013. Foto: Pål W. Jørgensen

Mattias Andersson er Start 2-trener med klart mål om å bli topptrener. Har liten erfaring, og sliter med å få spillet til å gli for Start 2 etter en god serieåpning. Hans fordel er at han allerede er ansatt i klubben og dermed ikke blir en kostnad om Start må kutte mer, og han er godt likt i både administrasjonen og blant spillerne. Svensken er frittalende og ikke redd for å si hva han mener.

Viggo Strømme på trening med NTG-elever i Bærum i fjor høst. Foto: Pål Wollebæk Jørgensen

Viggo Strømme ble foreslått i et team med Myggen av tidligere Start-kaptein Claus Eftevaag. Strømme har festet dype røtter i Oslo og vil trolig være vanskelig å flytte på. Sportssjefen ved Norges Toppidrettsgymnas i Bærum har trent Lyn. Spilte i Start under Brede Skistad, før han gikk til Vålerenga og Lyn. Opptatt av fotballrelatert fysisk trening og inspirert av sør-amerikansk fotball.

Høsten avgjør hvem det blir. Magne Kristiansen sier styret og klubben vil gjøre en grundig jobb i tredje kvartal for å finne den rette treneren, samtidig som Start forhåpentligvis redder plassen og får styr på økonomien. Med det på plass kan jobben med å løfte Start starte.