BYKLE: — Sommeraktivitetene er litt mer organisert nå enn før, sier Erling Dåsvatn til Fædrelandsvennen.

Han har drevet i turistnæringen på Hovden i 36 år og burde vite hva han snakker om der han nå driver båtutleie og enkel servering på Hegni Friluftsområde ved Hartevatn.

Dåsvatn er fornøyd med besøket. Utleiekanoer, ditto kajakker og båter med og uten motor er stort sett ute på vannet hver godværsdag. Likevel var det ikke så det myldret av folk ved det idylliske fjellvannet denne torsdagen i fellesferien.

Erling Dåsvatn ved Hegni Friluftsområde ved Hartevatn har drevet 36 år i turistbransjen på Hovden. Han ser at det satses som aldri før på sommerturisme på stedet nå. Foto: Johs. Bjørkeli

— Det svinger en del, sier Dåsvatn.De Fædrelandsvennen møtte var også fornøyde.

- Vi har vært her ei uke nå og kost oss veldig, sa familien Brun fra Silkeborg i Danmark før de padlet utover Hartevatn i to kanoer i 20 grader pluss.

Les også:

Tøffe aktiviteter

Familien Brun fra Silkeborg i Danmark med utleiekanoer på Hartevatn. Foto: Johs. Bjørkeli

— Vi har litt av hvert å tilby. Spennende aktiviteter som passer for de fleste, sier Pål Berntsen.Sammen med svenske Madeleine Hedin leder han Hovden Active under Hovden Utvikling AS, som igjen er en del av Hovden Alpinsenter.

De tilbyr elgsafari hvor de garanterer elgopplevelser eller halvparten av pengene tilbake, stisykling, downhillsykling med guide, guidede toppturer, rappellering i skiheisen og det de kaller Elvesnorkling i kulper og fosser i Otra. Sykler og tørrdrakt leier de ut.

— Dette er trygge aktiviteter, men som tar deg litt ut av komfortsonen. Vi vet at det ukjente, det litt ekstreme, selger bra. Det kan vi tilby her på Hovden også, sier Berntsen.

Les også:

Populært stolheistilbud

Pål Berntsen og kollega Christian Bjønnes tok Fædrelandsvennen med opp til skiheisen for å vise hvordan man kan rappellere, eller ta zipline mellom heismastene. På vei ned fra Nos møtte vi Jan Erik Moe fra Oslo med datter Henriette Konradsen og barnebarn Sebastian på to år.

De tok stolheisen til fjells opp til Nos og ruslet ned igjen. Et flott tilbud, syntes Jan Erik Moe og datteren Henriette Konradsen fra Oslo med to år gamle Sebastian. Foto: Johs. Bjørkeli

Moe har hatt hytte i Otrosåsen i 31 år. De synes det er veldig bra tilbud at stolheisen opp til Nos går om sommeren.— På det viset er det lett å komme seg opp på fjelltoppene, sier han.

De har kost seg med niste blant snøflekker og lyng i sola.

— En periode brukte vi å være på Beitostølen, men det er blitt så urbant der. Det er koseligere her. Dessuten er vi på fjellet hvor vi enn er på Hovden, sier datteren.

Kevin Berntsen (10), Madeleine Hedin og Pål Berntsen koser seg i brusende kulper i Otra. Det er også et tilbud som turister og hyttefolk kan benytte seg av. Foto: Johs. Bjørkeli

Fra fjellturen skulle de ned igjen til Hartevatn for å fiske og kanskje ta seg en dukkert.

Aktiviteter i elver og vann

Dukke i Otra kan du gjøre på et ganske så spektakulært vis.

Hovden Actives Madeleine Hedin og Pål Berntsen, pluss Berntsens 10 år gamle sønn Kevin, påtok seg gladelig å demonstrere dette for Fædrelandsvennens uanmeldte journalist. Utrolig at det går an å gjøre slike hopp og saltoer i ei brusende elv mellom svaberg og steiner.

De spenningssøkende har nok av tilrettelagte tilbud på Hovden i sommer. Her er det Pål Berntsen i Hovden Activ som viser hvordan man kan hygge seg i elva. Foto: Johs. Bjørkeli

— Dette er helt trygt, forsikrer Berntsen og gir sønnen klarsignal til å hoppe ut bergveggen i Otra.

Hovden Active tilbyr elvesnorkling. Her viser lederen for opplevelsesfirmaet, Pål Berntsen, hvordan det kan gjøres i Otra på Hovden. Foto: Johs. Bjørkeli

Litt lenger øst, på Bjåen, tilbyr Sondov Bjåen og hans Bjåen Turisthytte langt roligere opplevelser i det våte elementet.— Nå har fjellfiskerne begynt å komme. Det er mye bedre ørretfiske i år enn i fjor, sier han og slenger en pen liten steikefisk på land.

Vanligste størrelsen i Breidvatn er opp mot halvkiloen, men det er ikke uvanlig med kilosfisk heller.

Fjellmannen Sondov Bjåen på Bjåen Turisthytte tilbyr de mest ekte, jordnære og hyggelige opplevelser du kan tenke deg: En fin moltehøst, fine forhold for rypejegerne, et fantastisk område for fotturer, reinsdyrjakt, ro og fred, et godt fjellfiske og hjemmelaget rakørret og røykt ørret. Foto: Johs. Bjørkeli

— Den største jeg har tatt her var på 2,7 kilo, sier Sondov Bjåen.Han fisker opp rundt 100 kilo ørret i garn hvert år. Den dels røyker han, dels legger ned til rak, samt selger en del fersk ørret.

Et fjellparadis

Bjåen er for mange et fjellparadis. Her er et fantastisk landskap og her tilbyr Sondov Bjåen foruten ørretfiske, rypejakt, litt reinsdyrjakt, bærplukking, overnatting, servering av tradisjonskost og naturopplevelser.

— Det ser ut til å bli et godt rype- og molteår. Om en måned kan du plukke molter her oppe, sier han.

— I sommer hadde jeg besøk av en delegasjon grunneiere fra Skottland med Skottlands største landeier i spissen. De mener at Skottlands lyngheier vil ha samme bonitet som på Bjåen om 100 år og ville se hvordan vi forvaltet naturen her, sier Sondov Bjåen.

Totalt sett er han fornøyd med turistbesøket på Bjåen.

— Det øker litt år for år, sier han.

Bjåen med Breidvatn. Et fjellparadis. Foto: Johs. Bjørkeli