93-åringen er en av to gjenlevende krigsseilere fra Lindesnes. Her får han utdelt blomster av Aage Wilhelmsen, i regi av utstillingen om krigsseilerne. Foto: Espen Sand
Aage Wilhelmsens bilde fra krigsseilertreffet i 2011 ble gitt til Kjell Abildsnes, styreleder for skipet Hestmanden. Foto: Espen Sand
Denne gjengen har jobbet med utstillingen om krigsseilerne. Kjell Abildsnes (f.v), styreleder i Hestmanden, Aage Wilhelmsen, lokalhistoriker og forfatter, Knut Lindseth, tidligere museumsbestyrer i Mandal, Paal Kjellin, tidligere biblioteksjef i Mandal, krigsseiler Søren Brandsnes og Jan Johannessen, tidligere turistsjef. Foto: Espen Sand

I Mandals gamle sjøfartsmuseum, det som i dag heter Vest-Agder-museet Mandal, ble utstillingen om krigsseilerne åpnet. På veggene henger 60 historiske bilder fra arkivet til lokalhistoriker Aage Wilhelmsen sammen med dokumentasjonen om hvilke sørlendinger som mistet livet for fedrelandet under 2. verdenskrig.

Følg FVN Mandal på Facebook!

— Vi har laget denne utstillingen for at historien ikke skal gå tapt og for at krigsseilerne skal få den æren de fortjener. Folket har tross alt kåret krigsseilerne til de mest betydningsfulle menneskene de siste 200 år. I en kåring der Kong Haakon kom på andreplass, sier Wilhelmsen.

Inviterte krigsseilere

Wilhelmsen og lokale kapasiteter som Jan Johannessen, Paal Kjellin og Knut Lindseth står bak arbeidet med utstillingen, som blir stående på museet denne sommeren. Mandag ettermiddag var gjenlevende krigsseilere spesielt invitert for å se på utstillingen.

Tidligere krigsseiler, Søren Brandsnes (93) fra Lindesnes, var en av de fem fremmøtte. Han var rørt over tiltaket.

— Dere har gjort mye for oss krigsseilere. For meg er Mandal blitt den lille byen med det store hjertet. Behandlingen krigsseilerne har fått er en stor skam, men hadde alle gjort som dere ville historiene våre kommet fram. Hjertelig takk, sa Brandsnes.

4000 døde på havet

Wilhelmsen har tidligere skrevet to bøker, «Sjømenn i krig» og «Sjømenn i japansk fangenskap», som omhandler krigsseilerne. Han var glad noen av de få gjenlevende krigsseilerne fikk se utstillingen.

— Jeg sendte ut 18 invitasjoner men hadde ikke regnet med at noen kom. Det er jo tross alt sankthans i dag, sier lokalhistorikeren og smiler.

Av de rundt 11.000 nordmennene som mistet livet under krigen var hele 4000 krigsseilere. Historien har vist at svært få av sjøkrigerne fikk den heder som andre falne nordmenn fikk, til tross for en heltemodig innsats på havet. I Vest-Agder måtte 178 seilere bøte med livet under krigshandlinger.

- En skam

— Krigsseilerne fortjener et voldsomt fint minne. Det er fantastisk flott at dere har fått navnene og ansiktene deres opp på veggen, sier Finn Thorsen, leder i Agder Krigsseilers Minneforening.

— Jeg er helt enig med deg, Søren (Brandsnes). Det er en skam at krigsseilerne ikke har fått den heder de skulle hatt. De siste seilerne fikk ikke krigsmedaljene før på 80-tallet. Min morfar var krigsseiler og jeg vet at mange hadde vansker med å takle livet etter krigen, sa Even Tronstad Sagebakken, varaordfører i Mandal.