Skadene er på mellom 20.000 og 30.000 kroner, et beløp forsikringsselskapet tar. Men egenandelen er på 3.000 kroner. I tillegg kommer bonustapet slik at samlet tap vil bli femsifret.

Følg FVN Mandal på Facebook!

— For oss er det mange penger. Dessuten skaper noe slikt som dette mye bry som er veldig ergerlig. Hvordan kan noen bare stikke av etter å ha krasjet inn i en parkert bil, spør ektemannen til Svanhild, Karl Johan Nilsen.

For oss er det mange penger

I 2013 fikk forsikringsselskapene melding om totalt 56.133 skader på parkerte biler som var påkjørt, en solid økning fra 2011 da det var 52.123 slike skader.

Trolig er mørketallene store. Mange melder ikke fra fordi det gir tap av bonuspoeng.

Kjempeproblem

— Dette er et kjempeproblem, ikke minst nå i ukene før jul. Folk er stresset med julehandel, leter etter parkeringsplass og bulker meget lett. Og da er det alt for mange som bare stikker av, sier informasjonssjef i Gjensidige Forsikring, Arne Voll.

Når Karl Johan Nilsen åpner døren på andre siden av der hovedskaden kom, smeller det grundig. Karosseriet er blitt helt skjevt. Foto: Jarle R. Martinsen

Han sier at i løpet av et langt liv som bileier, vil de aller fleste oppleve å få en skade på bilen mens den er parkert. Og svært mange opplever at det ikke er en lapp på ruta fra den som har forårsaket skaden.— Terskelen for å lukke øynene og kjøre videre ser ut til å være lav hos mange. Tidligere undersøkelser viser at mer enn 50 prosent har opplevd å få bilen skadet uten at noen har meldt fra, sier han.

Straffbart

Han sier at noen stikker av bevisst for å slippe unna regningen, men i mange tilfeller er ikke folk engang klar over at de har bulket.

— Mange merker ikke at de har ripet eller bunket borti nabobilen med døra, sier han.

Men han minner om at det er straffbart å stikke av.Et eksempel er en i Alta som gjorde nettopp det sist vinter. Han fikk 6000 kroner i bot. I tillegg måtte han ut med 16.000 kroner i erstatning for skadene han hadde forvoldt, tillegg til å havne i strafferegisteret.

Frustrasjon

For ekteparet Nilsen i Mandal var skaden de fikk på bilen, til stor frustrasjon. Bilen er riktignok noen år, men skal ennå holde lenge.

— Kona er ufør og jeg er pensjonist, så da er en egenandel på 3000 kroner mye penger vi heller ville ha brukt på julegaver til barnebarna. Men vel så frustrerende

er all den tid som går til å ordne opp i dette, sier Karl Johan Nilsen.

Bilen er grundig bulket på høyre side der den som kjørte på, traff forskjermen. Og på andre siden smeller det høylydt når døra åpnes. Karosseriet er åpenbart trykket skjevt.

Ber om kontakt

Den sto på parkeringsplassen på Sørlandet sykehus i Kristiansand. Derfor kontaktet Nilsen sykehuset i håp om at hendelsen var videofilmet.

— Jeg fikk vite at opptaket uansett var for dårlig til å se noe, sier Nilsen.

Saken er anmeldt, uten at han tror det kommer noe ut av det.

— Mest av alt håper jeg vedkommende som gjorde det får dårlig samvittighet og tar kontakt. Det er bare å ringe, sier Karl Johan Nilsen.