KRISTIANSAND: — Mobbing i skolen holder på å blomstre opp igjen, og moren Ann-Kristin Lilands forslag om en pasientskadeforsikring for mobbeofre er interessant og noe jeg vil ta meg videre. Men vi må heller ikke være blinde for at noen saker må gå gjennom rettsvesenet for å få til et ordentlig oppgjør, sier Dagrun Eriksen, og presiserer:

— Vi har foreslått et eget mobbeombud i hvert fylke i Stortinget, og når konflikten er stor i skolen eller foreldre ikke når fram, så kan et ombud gå inn og få til en løsning.

Stortingsrepresentanten sier at et mobbeombud også kan holde skolene på tå hev.— Det verste som kan skje er at foreldrene opplever at skolen ikke tar mobbingen seriøst, sier hun.

Eriksen sier at Sverige har en ordning der et mobbeombud kan ta offerets sak til retten. Mobbeofferet slipper da påkjenningen med å gå til retten selv, mener hun.

Forslaget om et eget mobbeombud fylkesvis ble nedstemt i Stortinget, men et slikt ombud er nå lagt inn under Barneombudet sentralt.

— Det er vel og bra, men nærheten i lokalsamfunnene får vi ikke med den ordningen, sier Eriksen.

Men ifølge kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil det ikke komme noen endringer her.— Vi har på gang to lovendringer som er viktige skritt på veien for å styrke barns rettssikkerhet i mobbesaker. Det ene går på en forlengelse av foreldelsesfristen, det andre gir delt bevisbyrde. Begge disse forslagene vil gjøre det lettere å ta slike saker til retten, sier statsråden til Fædrelandsvennen.

Om forslaget til Ann-Kristin Liland om å gi mobbeofre erstatning ut fra et tilsvarende system som med pasientskadeerstatning, sier Halvorsen at hun ikke kjenner prosedyrene for slike skader godt nok til å kommentere om det er overførbart for mobbesaker.