Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har dømt Nerdrum for å ha solgt kunst for millionbeløp uten å betale skatt. De to instansene var ikke enige om hvor stort beløpet var eller hvor streng straffen skulle være.

Lagmannsretten reduserte beløpet noe, men skjerpet straffen med ti måneder sammenlignet med tingrettens vurdering. Til sammen er kunstneren dømt for å ha unndratt snaut 14 millioner kroner fra beskatning.

Deler av anken fremmes

Nerdrum anket både lovanvendelsen, saksbehandlingen og straffeutmålingen til Høyesterett, men ankeutvalget slapp bare gjennom den delen av anken som handler om saksbehandlingen.

Dermed møter kunstnerens forsvarer Pål Berg for landets øverste domstol førstkommende torsdag. Der vil han legge fram ny dokumentasjon, som han mener styrker Nerdrums sak.

— Materialet underbygger det Nerdrum har forklart hele veien, sa Berg, som er advokat og skatteekspert, til Dagbladet i oktober, kort tid før ankeutvalgets avgjørelse ble kjent. Dokumentene, som ikke ble lagt fram i lagmannsretten, inkluderer blant annet bankutskrifter, selvangivelser, inntektsoversikter, fakser og eposter.

Høyesterett har satt av en dag til å høre saken.

Sivilt søksmål

Parallelt med straffesaken staten har anlagt mot Nerdrum, har kunstneren selv gått til sivilt søksmål mot Skatt øst. Han krever at skjønnsligningen som er gjort for årene 1998 til 2002 oppheves.

Der står striden om hvor mye Nerdrum fikk utbetalt - og skal skatte av - for kunst solgt gjennom et amerikansk galleri. Flere millioner kroner skiller partene.

— På grunn av transaksjoner mellom kunstgalleriet i USA og Nerdrum skulle han betalt langt mindre i skatt, sier Berg.

Tapte og anket

23. oktober tapte Nerdrum i Oslo tingrett. Det var en stund uklart om han ville ta belastningen med nok en runde i retten, men like før jul bestemte han seg for å anke videre til Borgarting lagmannsrett. Der skal saken behandles i mars 2014. — En av årsakene er at han i tingretten for første gang opplevde å bli trodd av rettsvesenet, sier Berg.

Tingretten kom fram til at Nerdrum hadde betalt for mye skatt, men skrev i dommen at det er han selv som må lastes for å ikke ha opplyst saken tilstrekkelig for skattemyndighetene. Rettspraksis tilsier at ligningen derfor er gyldig, selv om det er betalt inn for mye. (©NTB)