FLEKKEFJORD: — Jeg forstår at akuttkirurgien er viktig, og at uvissheten er tyngende. Vi er likevel nødt til å avvente Stortingets behandling av nasjonal helse- og sykehusplan, sier administrerende direktør Catrine M. Lofthus i Helse Sør-Øst.

Onsdag besøkte styreleder og administrerende direktør i det regionale helseforetaket både sykehuset i Flekkefjord og Kristiansand. I tillegg til omvisning og samtaler med tillitsvalgte og stedlig ledelse, hadde de møter med politisk og administrativ ledelse i kommunene. 8. april blir det et tilsvarende besøk ved sykehuset i Arendal.

For mange ansatte

Administrerende direktør Jan-Roger Olsen gjør det helt klart at Sørlandet sykehus må kutte kostnader.

— Vi har mistet kontrollen på bemanningsveksten. Antall ansatte har de siste årene økt med tre prosent uten at behandlingen og inntektene har økt tilsvarende. Alle klinikkene våre må holde seg til budsjettene de nå har fått, sier han.

Overlege Jens Pallenschat i samtale med styreleder Ann-Kristin Olsen i Helse Sør-Øst, administrerende direktør Catrine M. Lofthus i Helse Sør-Øst og klinikkdirektør Annette Echricht Solinski ved Sørlandet sykehus Flekkefjord. Foto: Torbjørn Witzøe

Slår sammen avdelingerKlinikkdirektør Annette Echricht Solinski ved Sørlandet sykehus i Flekkefjord sier de jobber med å slå sammen sengeposter for å utnytte personalet bedre.

— Vi frykter at nye kutt vil gi flere korridorpasienter og mindre muligheter til å utvikle sykehusets tilbud, sier hovedtillitsvalgt Kari Løvland for sykepleierne i Flekkefjord.

Hovedverneombud Michael Goepel ved sykehuset i Flekkefjord savner en oversikt over hvilke type stillinger som har økt. Han tviler på at bemanningsveksten har vært blant pleiere ved sengepostene.

Telemedisin

— Det jeg har fått høre i dag om hvor langt dere i Flekkefjord har kommet ved å ta i bruk telemedisin er et eksempler til etterfølgelse. På den måten kan nøkkelpersonell i noen tilfeller sitte helt andre steder, uten at pasienter trenger å følge med, sier Catrine M. Lofthus.

Under omvisningen på sykehusavdelingene i Flekkefjord fikk toppene i Helse Sør-Øst høre flere medarbeidere som skrøt av et tett og godt samarbeid med sykehuset i Kristiansand, enten det gjaldt faglig veiledning, hospitering eller utveksling av pasienter.

Krangler om pasienter

På ett område er sykehuset i Flekkefjord likevel ikke fornøyd med samarbeidet. Både tillitsvalgte, leger og avdelingsledere sier rett ut at det er mye vanskeligere å sende pasienter for operasjoner vestover til Flekkefjord enn den andre veien. Det har vært eksempler på at operasjonssaler i Flekkefjord og personell har hatt ledig kapasitet, mens det har vært lange ventelister i Kristiansand. Jan-Roger Olsen innrømmet at Sørlandet sykehus har en vei å gå når det gjelder pasientflyten for kirurgisksienter.

Rådmann Bernhard Nilsen i Flekkefjord. Foto: Torbjørn Witzøe

Sykehuset er av uvurderlig betydning for regionen, og beredskapsmessig ligger det midt mellom sykehusene i Kristiansand og Stavanger. Kommunene rundt har hatt og ønsker et fortsatt tett samarbeid, sier rådmann Bernhard Nilsen i Flekkefjord.

Opprørt aksjonsleder

— Dagens situasjon med usikkerhet både for ansatte og befolkningen og lengst vest i landsdelen er uholdbar. Når vi i tillegg opplever at en klinikksjef i Kristiansand sier at grunnen til de lange ventelistene for å få utført operasjonen er at vi har akuttberedskap i Flekkefjord blir vi virkelig opprørte, sier han.

Varaordfører Ann Sissel Haukland i Lund i Rogaland sier at innbyggerne i hennes kommune frykter en nedbygging av akuttberedskapen ved sykehuset i Flekkefjord. Foto: Torbjørn Witzøe

Varaordfører Ann Sissel Haukland i Lund i Rogaland minner om at sykehuset i Flekkefjord også er deres lokalsykehus, og sier at også hennes sambygdinger frykter at beredskapen bygges ned.