Helse— og omsorgsminister Bent Høie (H) fikk onsdag en orientering på Folkehelseinstituttet om zika-viruset. Der ble det klart at helsemyndighetene denne uka vil sende ut konkrete råd til gravide som har vært i områder med zikavirus.

Informasjon kommer på Folkehelseinstituttets hjemmeside.

– Men dette gjelder bare gravide kvinner som har vært i disse områdene nylig, sier Lie.

– Det er liten sannsynlighet for at kvinner kan smittes av menn som har vært i områdene, legger Lie til.

Liten sannsynlighet

Som generelt råd bør kvinner som har reist til berørte områder, eller som har samleie med mann som har oppholdt seg i disse områdene, vente med å bli gravid i to måneder, opplyser overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet.

Menn som har oppholdt seg i berørt område, bør bruke kondom i to måneder hvis han har en gravid partner. Men disse rådene kan komme til å bli endret, legger hun til.

– Risikoen for seksuell smitte er antatt å være svært lav. Det er en teoretisk mulighet for smitte gjennom blodoverføring, sier overlege Tone Bruun.

Hun sier at det ikke blir innført noen nye restriksjoner for blodgivere.

– Rutinene vi har, er gode nok for folk som har vært ute og reist, sier Bruun.

Verdens helseorganisasjon WHO besluttet mandag å erklære zikaviruset som en global folkehelsekrise, noe som pålegger land å sette i verk en rekke tiltak.

Det er årsaken til at Høie ba Folkehelseinstituttet om en orientering.

– Hovedbudskapet er at det ikke er noen fare i Norge, men at de som har vært i områdene eller skal til områdene med smitte, må sette seg inn i situasjonen, oppsummerer Høie.

Høie sier at sykdommen i seg selv ikke er dramatisk, men at konsekvensene for fostre kan være det. Han nevnte også bekymringen for at sykdommen kan føre til alvorlige nevrologiske tilstander med forbigående lammelser.

– Men det er ingen grunn til at Norges befolkning skal være engstelig, understreker han.

Mygg

Smitteverndirektør John-Arne Røttingen ved Folkehelseinstituttet gjentar tidligere beskjed fra instituttet: Norge er ikke i risikogruppen.

Viruset smitter nemlig gjennom en mygg som lever i subtropiske og tropiske områder, og som ikke kan overleve og smitte i Norge.

Fire av fem som blir syke av zikaviruset, får ikke symptomer. Derfor har man ikke tatt sykdommen så alvorlig tidligere.

En årsakssammenheng mellom zika-infeksjon og fødselsskader eller nevrologiske syndromer er ikke sikkert klarlagt ennå, men det er sterk mistanke om en sammenheng.

– Dette må det forskes mer i, sier Røttingen.

Det finnes foreløpig ingen medisin mot sykdommen, og det vil ta tid å utvikle vaksiner, opplyser Gunnstein Norheim, forsker ved Folkehelseinstituttet.