Den russiske gruppen Fancy Bears skal de siste ukene ha brutt seg inn i WADAs databaser og skaffet seg tilgang til sensitive medisinske opplysninger om en rekke store idrettsstjerner. Tennissøstrene Serena og Venus Williams er to av dem.

Hackerne skal ha slått til mot datasystemet ADAMS (Anti-Doping Administration and Management System), som er WADAs system for utøvere til å legge inn utøverinformasjon.

Det samme systemet benyttes av internasjonale særforbund og nasjonale antidopingbyråer for å planlegge og følge opp dopingkontroller. Det benyttes også til å lagre informasjon og behandle det som kalles medisinske fritak.

Antidoping Norge har benyttet seg av systemet i flere år.

— Med de siste dagers opplysninger, ser vi nå behov for å endre våre rutiner til vi har brakt klarhet i situasjonen etter hackerangrepet mot ADAMS. Vi vil med umiddelbar virkning slutte å bruke ADAMS for å behandle medisinsk fritak da disse inneholder medisinsk informasjon. Vi har samtidig bedt WADA om å fjerne den medisinske informasjon som ligger ved de medisinske fritak som er utstedt av Antidoping Norge siden vi startet å bruke ADAMS til dette formålet ca. 1. juni i år, sier daglig leder Anders Solheim i en pressemelding. (©NTB)