— Tiden er inne for å frigjøre Fallujah, sa statsminister Haider al-Abadi i en tv-sendt tale.

— Tidspunktet for en avgjørende seier nærmer seg, og Daesh har ingen annen mulighet enn å flykte, fortsatte han og brukte den arabiske forkortelsen for IS. Fallujah var den første byen i Irak som falt i IS' hender i januar 2014, et halvt år før IS inntok store områder i Irak og Syria. Byen skal være tungt befestet.

Al-Abadi sier det irakiske flagg snart skal heises over Fallujah, som er en strategisk viktig by i den vestlige provinsen Anbar. Offensiven for å ta byen tilbake fra IS støttes av amerikanske luftstyrker.

Søndag meldte irakisk fjernsyn at innbyggerne i Fallujah ble bedt om å pakke saken sine og forlate byen før kampene startet. Familier som ikke er i stand til å forlate byen, bør heise hvite flagg for å markere hvor de befinner seg, heter det i en kunngjøring fra hæren. Hæren legger til at det senere skal opplyses om sikre utfartsmuligheter for sivilbefolkningen.

Fallujah ligger ved Eufrat-elven om lag 50 kilometer vest for hovedstaden Bagdad og hadde før krigen startet en befolkning på rundt 300.000 innbyggere. Den IS-kontrollerte byen er omringet av irakiske styrker og den sjiamuslimske militsen Hashid Shaabi. (©NTB)