Finlands miljøinstitutt SYKE har innledet et forskningsprosjekt for å utrede om det finnes spor av mikroskopiske små plastkorn i muslinger. Bløtdyrene er en god indikator på tilstanden i havet, ettersom de filtrerer vannet.

— Gjennom å undersøke muslingene håper forskerne å finne ut om plastkorn blir samlet opp i havorganismer og om stoffene eventuelt er giftige, opplyser havforsker Outi Setälä i SYKE.

Det er bare noen år siden man i Finland ble oppmerksom på det som har vært et kjent problem på verdenshavene i mange år.

Stadig mer avfall finner veien til havet. Plastavfall brytes etter hvert ned i mindre deler på grunn av solstråling og bølger, og de små plastbitene, kalt mikroplast, kan forbli i havet i mange hundre år. En studie som ble publisert tidligere i sommer, viser at så mye som 88 prosent av havets overflate inneholder plastavfall.

I verdenshavenes plastøyer er problemet så alvorlig at man noen steder finner mer mikroplast enn plankton i vannet. I Østersjøen er nivåene fortsatt relativt lave, men man har funnet mikroplast under flere undersøkelser langs Finlands kyst. (©NTB)