Odense: Etter innledende avhør ble to av de ni som ble pågrepet av dansk politi natt til tirsdag, løslatt. De øvrige sju ble framstilt for forhørsretten tirsdag ettermiddag.

Påtalemyndigheten leste opp siktelsen for den første av de sju, og det framgår av siktelsen at den unge mannen skal ha vært med på å planlegge en eller flere bombeaksjoner i Danmark eller utlandet. Han er dermed siktet for forsøk på sprengning og drap etter straffelovens terrorparagraf 114. Etter at siktelsen mot den ene mannen var lest opp, ble resten av rettsmøtet holdt bak lukkede dører.

De siktede er mellom 18 og 33 år, og alle unntatt én er danske statsborgere.

– Det er dette jeg synes er mest skremmende i denne saken. Vi har altså å gjøre med folk som er danske statsborgere, og som angivelig var i ferd med å planlegge en terrorhandling her i landet, sier den danske justisministeren Lene Espersen.

Overvåking Etter lengre tids etterforskning slo dansk politi natt til tirsdag til i Vollsmoseområdet i Odense. Politiets talsmann Troels Ørting Jørgensen opplyser at de ni hadde vært under overvåking i lengre tid.

Under razziaen i Odense fant politiet «materiale og effekter» som ifølge Ørting Jørgensen tyder på at det var gjort forberedelser til en terrorhandling.

Imamen Abu Bashar i Vollsmose, som selv kjenner tre av de arresterte, er ikke overrasket over arrestasjonene.

– Jeg er redd for at det kan skje et terrorangrep i Danmark, fordi det er danske soldater i Irak, sier Bashar til Ritzau.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge er blitt orientert om pågripelsene i Odense.

– PST ble orientert av danske myndigheter om pågripelsene, det kan jeg bekrefte, sier informasjonsmedarbeider Martin Bernsen i PST til NTB.

Bernsen ønsker ikke å kommentere pågripelsene ytterligere, men sier at PST fortløpende vurderer trusselbildet. For øyeblikket er PSTs vurdering at det generelle trusselnivået i Norge er lavt.

Neppe sammenheng

Ifølge tyske medier var en av mennene som er pågrepet etter det mislykte forsøket på bombeangrep mot to tyske regionaltog 31. juli, på vei til en islamsk imam i Odense da han ble tatt. Men det er uklart om arrestasjonene i Odense har sammenheng med dette.

De to sakene har neppe noe med hverandre å gjøre, skrev København-avisen Politiken tirsdag.

Danmarks justisminister Lene Espersen er blitt holdt løpende orientert om utviklingen av etterforskningen, heter det videre i Politiken. Hun peker på at en av det danske overvåkingspolitiet PETs mest sentrale oppgaver er å forhindre terrorhandlinger.

Risiko – Sett fra min synsvinkel er det naturlig at man fra etterretningstjenestens side ikke ønsker å løpe noen unødig risiko, når det foreligger mistanke om forberedelse til terrorhandlinger, sier Espersen til avisen.

Ifølge Ritzau skal de ni som ble arrestert tirsdag, tilhøre et muslimsk ungdomsmiljø i Odense. Politiet fant det vanskelig å vurdere hvor langt de var kommet med forberedelsene til en terroraksjon, og valgte derfor å slå til nå, skriver Internetavisen Jyllands-Posten.

PET har ifølge denne nettavisen etter arrestasjonene vært i kontakt med en rekke nøkkelpersoner i de muslimske miljøene i Danmark for å orientere dem om situasjonen. Saken fører ikke til noen vesentlig endring i danske myndigheters vurdering av trusselnivået.