FLEKKEFJORD: — Vi visste jo at babyen kom til å bli stor, men hadde aldri drømt om at han skulle veie over seks kilo, sier den nybakte moren.

Gutten som er parets første barn, veide 6050 gram og var 54 centimeter lang, da han lørdag ble forløst med keisersnitt ved Sørlandet sykehus Flekkefjord. Da hadde det gått 14 dager over morens termin.

— Det er svært sjeldent at barn veier over seks kilo ved fødselen. Ved sykehuset i Flekkefjord har vi aldri tidligere tatt imot så store barn, sier avdelingsjordmor Lise Nilsen.

Gjennomsnittsvekten for levende fødte barn er i Norge rundt 3500 gram. Og det er ikke uvanlig at det går to nyfødte på vekta til gutten som lørdag kom til verden i Flekkefjord.

Glad i mat. «Lille» Emil har i sine første levedager sagt tydelig fra når han er sulten, og får også ekstra mattilskudd på toppen av morsmelken. Når han har spist seg god og mett ligger han stille og fornøyd i sengen sin ved siden av moren.

— Dette er vårt første barn, så vi er jo utrolig stolte. Hjemme i grenda Åvik i Lindesnes har det siste året vært babyboom, så det skal ikke skorte på lekekamerater, sier Tommy Wårøy (30).

Det meste av barneutstyr og klær er for lengst kjøpt, men noen av klærne hadde gutten deres vokst fra allerede før han ble født. Også sykehusets klær til de nyfødte ble for små, og de måtte gå opp et par bleiestørrelser.

Rigmor Larsen, farmor til Emil, er blitt stolt bestemor for første gang. Hun forteller at hennes egen sønn «bare» veide 3670 gram.

Ikke rekord. Ifølge Folkehelseinstituttet er den største registrerte fødselsvekten i Norge 7070 gram. Det er ikke opplyst hvor eller når denne babyen ble født.

— Fødselsvekten er relativt høy i Norge, og det er bekymringsfullt at den over tid har økt. For stor fødselsvekt kan øke risikoen for komplikasjonen under fødselen, sier Lise Nilsen.

Flekkefjord. - Jeg ønsket å føde ved sykehuset i Flekkefjord fordi det der var mindre forhold enn i Kristiansand, og har ikke angret på det valget. Her har vi fått utrolig god hjelp og støtte, og jeg føler at de ansatte har tid til oss, sier den 26 år gamle barnemoren.

Etter at ny E 39 over Kvinesheia sto ferdig har sykehuset i Flekkefjord hatt en liten økning i antall fødende fra Lindesnes.

I fjor hadde sykehuset i Flekkefjord 391 fødsler, noe som var ny rekord. Sykehuset har som mål å få over 400 fødsler i året, og tar derfor imot hver eneste fødsel med åpne armer.