På lørdag ble 50 mennesker drept på et utested for skeive i Orlando, Florida. Denne grusomme handlingen minner oss om at det å bryte med heteronormen langt i fra er ufarlig. For det er ikke slik at kampen for like rettigheter er nådd ennå. Over hele verden forfølges mennesker på grunn av sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet. Homofili er fremdeles kriminalisert i 76land i verden.I sju andre land i verden kan dubli dømt til døden for homofil.

Les også :

Innebærer en stor risiko

Det du kanskje ikke visste er at også i norske skolegårder opplever ungdom at det å bryte med kjønnsnormen innebærer en stor risiko for deres selvverd. For helt øverst oppe blant alle de skjellsord som brukes i skolegården er HOMO. Og så mange som fire av ti LHBT-ungdom forteller at de blir mobbet for sin seksuelle orientering i skolen.

Denne grusomme handlingen minner oss om at det å bryte med heteronormen langt i fra er ufarlig

Identitet, kjønn og seksualitet er tema som i det siste med rette har fått mye oppmerksomhet blant annet av organisasjoner som Amnesty og Redd Barna. FNs barnekonvensjonen gir rettigheter til alle barn, uansett hvem de er, hvilken seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk de har. LHBT-ungdom har i teorien samme rettigheter som andre ungdom, men i praksis viser forskning at det er stor grad av diskriminering, mobbing og andre forhold som utfordrer/bryter LHBT-barn og unges rettigheter. I rapporten «Rettane til lhbt-barn i Noreg» fremkommer det at LHBT-barn i Norge er dårligere stilt på sentrale oppvekstarenaer som for eksempel helse og utdanning. Det blir her slått fast at det er et stort behov for økt kunnskap og tilgjengelig informasjon til voksne som møter barn og unge, enten det dreier seg om foreldre, helsepersonell, ansatte i barnehage og skole.

Fremme likestilling, integrering og mangfold

Kunnskap og informasjon er viktig både for at voksne skal kunne møte barn på en trygg måte, og for å motvirke fordommer. Dette kan igjen bidra til mindre mobbing, trakassering og diskriminering. Rapporten slår samtidig fast at det er like viktig med tilgjengelig informasjon om kjønn og seksualitet til barn og unge.

Jeg håper derfor på at flere vil få øynene opp for dette og bidra i arbeidet for å fremme likestilling, integrering og mangfold for alle som faller utenfor i vårt samfunn.