OppdragDory.jpg
mike and dave needs wedding dates.jpg

**«Løvekvinnen»

NORGE 2016

Drama

Regi: Vibeke Idsøe

Manus: Vibeke Idsøe

Skuespillere: Rolf Lassgård, Mathilde Thomine Storm, Kjersti Tveterås, Rolf Kristian Larsen, Aurora Lindseth-Løkka, Kåre Conradi

Aldersgrense: 9 år**

«Løvekvinnen» er basert på Erik Fosnes Hansnes roman med samme navn, og handler om lille Eva Actander som kommer til verden fullstendig dekket av langt, lyst hår over hele kroppen og ansiktet. Hun blir født en vinternatt i 1912 mens nordlyset danser på himmelen, men lykken ender i tragedie.

Evas mor dør i barsel og faren Gustav (Rolf Lassgård) sliter med å akseptere det lille pelskledde barnet.

Rollen som Eva som spilles av tre unge skuespillere på forskjellig alderstrinn er svært velspilt, og Rolf Lassgårds rolle er en av de få karakterene i filmen som ikke er helt endimensjonale. Dessverre er ikke dette nok til å redde helhetsinntrykket.

Mange mørke og grusomme ting skjer, som at Eva blir overfalt av klassekamerater og seksuelt misbrukt av en doktor, uten at dette får noen konsekvenser eller betydning. Det blir så vidt vist i forbifarten, som om det er noe regissør Vibeke Idsøe helst ville sluppet å ha med.

Evas interesse for matte får vi heller ikke noe inntrykk av hvordan hun får kunnskap om, annet enn noen svevende tall i lufta når hun sitter innesperret i et kott faren setter henne i når han straffer henne. Med et så mørkt innhold blir det også rart at filmen visuelt sett fremstår som en barnefilm. Resultatet blir derfor søtt, men tannløst.

TERNINGKAST: 3 Anmeldt av: Cathrine Sordal

OppdragDory.jpg

Blir ikke direkte skuffet

**«Oppdrag Dory»

ANIMASJON/FAMILIEFILM

USA 2016

Originaltittel: Finding Dory

Regi: Andrew Stanton

Manus: Andrew Stanton, Victoria Strouse

Amerikanske stemmer: Ellen DeGeneres, Albert Brooks

Norske stemmer: Siw Anita Andersen, Trond-Viggo Torgersen

Musikk: Thomas Newman

Aldersgrense: 6 år**

Da «Oppdrag Nemo» kom, i 2003, var den dataanimerte filmen på full fart inn i sin kreative gullalder. Tenk det, i løpet av bare et par år fikk vi klassikere som «Monsterbedriften», «Shrek», «Istid» og «De utrolige». Og i deres hæler fulgte «WALL-E», «Se opp» og «Rottatouille». Til sammenligning fortoner de siste årene seg – til tross for en og annen liten genistrek som «Innsiden ut» – som en endeløs parade av stadig blekere oppfølgere. Men den slappe konkurransen får i det minste «Oppdrag Dory» til å skille seg positivt ut.

Denne gangen er det altså den nusselige, blå kirurgfisken Dory som skal finne hjem til familien sin. Og det er ikke så greit når man bare har tre sekunders hukommelse. At rammefortellingen fra første stund føles velkjent, oppveies langt på vei av filmens rene, skjære idérikdom. Det er ikke måte på hvor underlige situasjoner vår lille heltinne havner i eller hvor fargerike karakterer hun støter på. Enkelte sekvenser her nærmer seg faktisk det smått psykedeliske.

«Oppdrag Dory» blir antakelig for voldsom for de minste og for anmassende for de voksne, men knapt noen kommer til å bli direkte skuffet. Og større kompliment er det ikke ofte man kan gi en oppfølger.

**TERNINGKAST: 4

Anmeldt av: Roy Søbstad**

mike and dave needs wedding dates.jpg

En serie med groviser

**«Mike and Dave Need Wedding Dates»

USA 2016

Komedie

Regi: Jake Szymanski

Manus: Brendan O'Brien, Andrew J. Cohen, Brendan O'Brien, Andrew Jay Cohen

Skuespillere: Adam DeVine, Aubrey Plaza, Branscombe Richmond, Stephen Root, Sugar Lyn Beard, Zac Efron, Wendy Williams, Anna Kendrick, Mary Holland

Aldersgrense: 12 år**

Utrolig nok er filmen «Mike and Dave Need Wedding Dates» basert på en sann historie om da brødrene Mike og Dave Stangle, postet en noe annerledes annonse på Craigslist (litt som norske Finn.no) i 2013. De trengte nemlig noen å gå med i kusinens bryllup. Annonsen tok helt av og historien har nå blitt til både bok, film, og berømmelse for brødrene.

Men selv om filmen har rot i virkeligheten, er handlingen som utspiller seg på lerretet mye villere og galere enn hva som faktisk skjedde. Det hele har endt opp som en slags miks av filmer som «The Wedding Crashers», «Bridesmaids» og «Hangover».

Brødrene spilles av Zac Efron og Adam Devine, og deres to kvinnelige motparter spilles av Anna Kendrick og Aubrey Plaza.

Kvartettens kjemi er god, og filmen byr absolutt på et par skikkelige morsomme øyeblikk, men etter hvert føles filmen mer som en serie med grove vitser som stort sett har det samme sluttpoenget. Banningen og den ekstremt grove språkbruken blir fort slitsom å høre på, og dialogen virker unaturlig.

Filmen henvender seg helt klart til det yngre publikummet som ennå fniser når de hører ulike ord for penis og vagina, men for det voksne publikummet blir det rett og slett en overdose pubertetshumor.

TERNINGKAST: 3 Anmeldt av: Cathrine Sordal