RANGOON: Suu Kyi ble torsdag ført til det beryktede Insein-fengselet i utkanten av Rangoon, siktet for å ha brutt betingelsene for husarresten hun holdes i etter at hun ufrivillig fikk en amerikansk gjest på besøk. Hun skal etter planen stilles for retten 18. mai.

Burmesiske menneskerettighetsaktivister frykter for Suu Kyis liv i fengselet, kjent som «det mørkeste helvete i Burma», der rundt 10.000 fanger, mange av dem politiske, lever under forferdelige forhold, ifølge BBC.

– Mange mennesker har dødd i Insein, det er et faktum, sier aktivisten Debbie Stothard fra pressgruppa Altsean-Burma.

Skarpe reaksjoner

Både Norge og en rekke andre land har reagert skarpt på at Suu Kyi er satt i fengsel.

– Fengslingen av Aung San Suu Kyi er et skritt i gal retning, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Den norske regjeringen krever at hun straks blir løslatt. Ambassadene i regionen, blant annet i Kina og India, har fått ordre om å ta opp saken, som norske myndigheter også vil drøfte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

EUs spesialutsending Piero Fasino fordømmer siktelsen mot Aung San Suu Kyi. Det fins ikke noen rettmessig grunn til å pågripe henne, sa Fasino torsdag.

Britenes statsminister Gordon Brown sier han er «dypt bekymret» over pågripelsen.

Fryktet pågripelse

Arrestasjonen kommer ikke uventet. Ifølge tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, som leder Oslosenteret for fred og menneskerettigheter, har militærjuntaen i Burma lett etter et påskudd til å fengsle henne på ny, siden seksårsfristen for å holde noen i sammenhengende husarrest går ut om halvannen uke. Derfor har hennes venner og støttespillere fryktet en pågripelse, sier Bondevik, som lenge har vært engasjert i Burma-saken, til NTB.

– Dette påskuddet har de funnet ved å bruke besøket en amerikaner avla i huset hennes, slår han fast.

Hentet i hjemmet

Et stort område rundt huset hennes i Rangoon ble sperret av da Aung San Suu Kyi ble hentet av burmesiske sikkerhetsstyrker torsdag.

En lang kolonne av politibiler eskorterte fredsprisvinnerens bil fram til Insein-fengselet, regnet som et av de verste i Burma.

Nyan Win i Suu Kyis parti, Den nasjonale ligaen for demokrati (NLD), forteller at to av Suu Kyis hushjelper også er blitt overført til fengselet.

– Alle tre blir trukket for retten på grunn av amerikaneren som snek seg inn i huset hennes, sier Nyan Win.

De to hushjelpene er de eneste som har fått lov til å bo sammen med Suu Kyi de siste årene.

Amerikaner pågrepet

Bakgrunnen for siktelsen er besøket amerikaneren John Yettaw avla fredsprisvinneren i forrige uke.

Suu Kyis bolig ligger ved en innsjø. Yettaw gjennomførte en to kilometer lang svømmetur over denne innsjøen og banket deretter på hos fredsprisvinneren. Han skal ha vært for sliten til å returnere samme kveld og tilbrakte derfor natten i huset til Suu Kyi.

På tilbakeveien ble han pågrepet av politiet. Yettaw sitter nå fengslet i Burma, og han skal ha blitt siktet for flere lovbrudd. USAs generalkonsul fikk ikke besøke ham før onsdag.

Likte ikke besøket

Suu Kyi skal ikke ha blitt spesielt glad for amerikanerens besøk.

– Suu Kyi tryglet ham om å dra tilbake, men han sa at han var for sliten, sier hennes advokat Kyi Win til Democratic Voice of Burma. Han legger til at Suu Kyis helse er bedre. Den 63 år gamle fredsprisvinneren ble i forrige uke behandlet for lavt blodtrykk og dehydrering.

Suu Kyis husarrest utløper egentlig 27. mai, men ettersom amerikanerens besøk er et brudd på burmesisk lov, vil den trolig bli forlenget. Enkelte har sågar hevdet at Yettaw har vært en del av en plan for lettere å kunne forlenge husarresten.

Suu Kyi har tilbrakt 13 av de siste 19 årene i husarrest.