OSLO: Breivik fortsatte, helt uanfektet, å forklare hvordan han begikk massedrapene på Utøya. Detlajrikdommen og grusomhentene setter sitt preg på alle aktørene i retten, ikke minst de pårørende, etterlatte og fornærmede. Det som er slående i Breiviks forklaring er at han utilslørt forteller hvordan drapene fant sted, og sine overveielser under oppholdet på Utøya.

Følg rettssaken direkte i tekst, samt video i pausene, her.

Individer

Breivik omtaler alle på Utøya som individer. Han ga retten en definisjon på alderssammensetningen.

Han betegnet de under 14 år som barn, de mellom 14 og 18 år som ungdommer, og de over 18 år som voksne. Denne definisjonen kom da han ble grundig utspurt om hvorfor han drepte barn på øya. Med sterke detaljer fortalte han hvordan han hadde tenkt å drepe Gro Harlem Brundtland, Jonas Gahr Støre, Eskild Pedersen og Marte Michelet. Dette forklarte han seg også om fredag, men i dag var detaljene enda mer omfattende og skakende.

Irettesatt

På mange virket Breivik mandag som mer pågående enn i forrige uke. Han kom med karakteristikker av aktor, som umiddelbart førte til en irettesettelse fra rettens administrator. Breivik mente statsadvokat Holden var kommet på et lavmål i utspørringen.

Det er statsadvokatene som har eksaminert Breivik før lunsj. Etter lunsj slipper forsvarerne, bistandsadvokatene og de sakkyndige til med sine spørsmål.

Beklaget drap på uskyldige

Anders Behring Breivik beklaget i retten mandag at uskyldige i regjeringskvartalen ble ofre under terrorangrepet. Men han beklaget ikke de øvrige drapene.

Breivik fortalte at noen av de døde og skadede i regjeringskvartalet ikke representerte politiske partier som går inn for multikulturalismen eller jobbet i departementene.— Jeg beklager de lidelser disse er påført som uskyldige, sa Breivik.

Statsadvoakt Holden: - Vil du beklage på samme måte overfor de øvrige som ble drept?

— Nei, svarte Breivik.

— Utøya var nødvendig. De som var der var på indoktrineringsleir og jobber for multikulturalismen, la han til.

Under straffesaken mandag var Breivik ekstremt opptatt av de sakkyndige. Han la ikke skjul på at hans opptreden hele veien ble avmålt mot hvordan de sakkyndige ville oppfatte ham.