KRISTIANSAND: Det viser undersøkelsen hvor nesten alle tiendeklassingene i Kristiansand har svart på spørsmål om sine rusvaner.

— Det er en reduksjon av nesten alt. Det synes vi er gledelig, sier rådgiver Kjell Adolfsen i enhet for sosiale og forebyggende tjenester i Kristiansand kommune.

Sammen med Benny Klokkervold presenterer han i dag rapporten i helse- og sosialstyret i Kristiansand. Da får politikerne høre at det er færre ungdommer enn før som drikker, røyker, snuser eller bruker andre rusmidler.

— Forbruket av tobakk er på et historisk lavt nivå. Det samme kan nok også sies om alkohol, sier Adolfsen.

Drikker betydelig mindre

Tallenes tale er klare. For ti år siden svarte 65 prosent av elevene på siste trinn i ungdomsskolen at de hadde drukket alkohol. Nå er andelen kun 46 prosent.

— Det var en økning gjennom 1990-tallet og en foreløpig topp rundt årtusenskiftet. Deretter har det gått nedover, sier Adolfsen.

Av elevene som drikker oppgir de fleste at de kun drikker én enhet alkohol hver gang. 22 elever oppgir at de drikker mer enn 12 enheter.

1038 elever har svart

Undersøkelsen som nå presenteres ble gjennomført høsten 2011. 1038 elever har deltatt, noe som utgjør 83 prosent av alle tiendeklassingene i Kristiansand.

— Hva er årsaken til at tallene går ned?

— Det er mange grunner, men det forebyggende arbeidet som er gjort i Kristiansand har nok hatt en betydning. Vi ser dessuten at mange foreldre nå har en klarer holdning til rusbruk. Undersøkelsen viser at de fleste elevene nå vet om foreldrene synes det er greit eller ikke at de drikker, sier Adolfsen.

Etter å ha besøkte flere ungdomsskoler har han inntrykk av at også ungdommenes holdning har endret seg.

— Det var mange elever som kom bort til oss og sa at det ikke var in med snus lenger, sier Adolfsen.

- Bra for folkehelsa

Rådgiveren mener den reduserte rusbruken vil ha en positiv effekt for ungdommene og samfunnet i årene fremover.

— Undersøkelsen gir et bilde på hva vi kan vente oss fremover. Helt konkret innebærer det færre sosiale problemer og en bedret folkehelse, sier Adolfsen.

— Undersøkelsen viser at gruppen som bruker rusmidler er veldig liten. Ser du noe negativt med det?

— Det har vi snakket mye om. Det er nå kun fire prosent som røyker til daglig. Denne gruppen blir jo da veldig synlig, sier Adolfsen.

83 prosent av de rundt 1000 elevene oppgir at de ikke røyker. Ti prosent røyker av og til, mens fire prosent røyker hver dag. Tre prosent sier de har sluttet.

I 2001 oppga i underkant av 25 prosent av elevene at de røykte.

Her er noen av funnene i undersøkelsen:

  • 6,5 prosent av elevene sier at de har prøvd cannabis. For ti år siden var andelen 10,7 prosent. I Kristiansand har cannabisbruken vært nedadgående siden 2003, med unntak av en topp i fjor, hvor 9,8 prosent oppga at de hadde forsøkt stoffet.

*28 elever, som utgjør 2,7 prosent, oppgir at de har forsøkt andre illegale rusmidler.

  • Færre begår straffbare forhold. Unntaket er tagging, som har økt.

*Sammenheng mellom lovbrudd og rusbruk. Blant elevene som drikker ofte er det flere som har begått tyveri, hærverk og vold mot andre.

*Geografiske forskjeller. Ungdom fra området Flekkerøy og Vågsbygd drikker mest, mens fra ungdom fra området Gimlekollen, Justvik og Lund drikker minst.

*50,4 prosent av ungdommene fra Flekkerøy og Vågsbygd sier at har drukket en eller flere ganger. Blant ungdom fra Gimlekollen, Justvik og Lund er andelen 43,9 prosent.