Saken har vært drøftet mellom brasilianske og tyske FN-diplomater. Resolusjonsforslaget er det første internasjonale forsøket på å bremse den amerikanske etterretningstjenesten NSAs snoking, meldte det anerkjente utenrikspolitiske tidsskriftet Foreign Policy fredag.

— Utspillet kommer etter en tysk påstand om at NSA har avlyttet den tyske statsministeren Angela Merkels personlige telefon. Den angivelige avlyttingen har også rammet flere titall andre av verdens ledere, het det på Foreign Policys nettsider The Cable.

Tidsskriftet minner om at Brasils president Dilma Rousseff har fordømt NSAs utspionering av hennes regjering som et brudd på folkeretten. Rousseff har foreslått at FN vedtar en resolusjon med fordømmelse av «bruk av internett som et krigsvåpen».

En amerikansk tjenestemann med bred erfaring fra NATO sier til Foreign Policy at uroen rundt NSAs virksomhet er «den verste følgen» av spionsiktede Edward Snowdens lekkasjer. Det vil ta lang tid og koste store krefter å få USA ut av dette uføret, mener han. (©NTB)