Hånda til Kate Unni Myhre var hoven og smertefull. Nå kan hun gå med ringer igjen. Foto: Kjartan Bjelland
Ved en tilfeldighet oppdaget Marte Cameron og hennes kolleger en medisin som lindrer smertene til Kate Unni Myhre. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Det er som å komme til himmelen. Bare det å kunne ha ring på fingeren er jo en seier i seg selv, sier Kate Unni Myhre.

Hun er en av 17 som har nytt godt av Sørlandet sykehus' oppdagelse. De to overlegene Marte Cameron og Christian Kersten, har sammen med avdelingsleder ved Senter for kreftbehandling, Svein Mjåland, funnet ut at en type kreftmedisin også virker mot nervesmerter.

Slik så hendene til Kate Unni Myhre ut. Hevelsen kommer og går fortsatt, men smertene er borte. Foto: Privat

Kate har noe som heter refleksdystrofi, som gir smerter og nedsatt funksjon i en arm eller et ben som følge av en unormal nervereaksjon. I åtte måneder levde hun med konstante smerter, og sov i snitt to timer per natt.

— Større enn vi aner

Etter å ha vært ut og inn hos diverse instanser, fikk hun høre om oppdagelsene legene ved Sørlandet sykehus hadde gjort, og fikk tilbud om å teste dette.

— Etter et par timer var jeg smertefri. Hevelsen går fortsatt opp og ned, men smertene er borte, sier hun, og smiler mot legene som hun har blitt så glad i.

Kate Unni Myhre gikk fra å leve i et smertehelvete, til å være smertefri etter første infusjon med medisinen. Nå har hun gått på medisinen i 22 måneder.Overlege Christian Kersten har vanskeligheter med å forklare hvor stor denne oppdagelsen er.

— Fem prosent av alle mennesker i den vestlige verden har moderate eller sterke nervesmerter, så dette er større enn vi aner. Vi kan ikke hjelpe alle, men det er flere enn Kate som har nytte av dette.

Lang prosess

Av 19 personer, nøye utvalgte, som har testet medisinen, har 17 pasienter opplevd smertestillende effekt.

Oppdagelsen ble gjort på en pasient som hadde store smerter som følge av at en kreftsvulst vokste inn i nervestrukturer i bekkenet. Smertene ble borte da pasienten fikk behandling med spesiell type kreftmedisin.Første gang de oppdaget at dette fungerte var i mars 2009. — Det er begrenset hva vi vet om langtidsplagene med dette, og ingenting er sikkert. Men når vi treffer blink på 17 av 19 viser det at det fungerer for flere, sier Kersten.

Milliardavtale

Innovasjonsselskapet Inven2 har på vegne av Sørlandet sykehus inngått avtale med det tyske, globale farmasi-selskapet Merck. De skal nå gå i gang med å teste og videreutvikle medikamentene. Avtalen som Inven2 har inngått med Merck på vegne av sykehuset, gir farmasigigantene rett til utvikling og salg av nye legemidler basert på oppdagelsen.

Kate Unni Myhre flankert av overlegene Christian Kersten og Marte Cameron. Foto: Kjartan Bjelland

De økonomiske rammene ligger på 800 millioner kroner for de neste fem-seks årene. Og med suksess, kan det komme opp mot tre milliarder kroner i inntekter.— Disse pengene vil bli delt likt mellom Sørlandet sykehus, oppdagerne, og Inven2. Pengene vil dermed dryppe tilbake på forskning og innovasjon, sier administrerende direktør i Inven2, Ole Kristian Hjelstuen.

Han estimerer at legemiddelet skal være i salg i 2019. For de to overlegene betyr ikke pengene så mye.

— Jeg får ikke gåsehud av pengene. Jeg får gåsehud av å se Kate, og hvor frisk hun er nå, sier Christian Kersten.