Nettbrettene er gode på mye, men ikke på alt. En stasjonær PC gir mest krefter for pengene, skjønt krever sin faste plass.

For mange vil derfor en bærbar PC være den mest praktiske familiemaskinen.

Verdien av det norske forbrukermarkedet for PC-er gikk ned med 14,2 prosent i 2012 sammenlignet med året før. Synkende salg og tøff konkurranse betyr på den annen side at du får rekordmye bærbar PC for pengene.

— Selv om det kan være gøy å gå for en toppmodell, trenger du ikke betale all verden for en brukbar bærbar med krefter nok til de fleste arbeidsoppgaver. Ulempen med de billigste modellene er at de gjerne blir litt store og tunge og ikke har all verdens batteritid, sier Vegar Jansen, journalist i teknologinettstedet Hardware.no.

Han mener de aller svakeste og rimeligste maskinene er greie nok om du ikke planlegger å bruke PC-en til noe særlig annet enn internett, e-post og kabal, men at det kan lønne seg å gå opp et hakk eller to opp i pris.

Billigste anbefalte maskin ligger på i underkant av 4000 kroner.

- Du skal ikke veldig mange kronene videre opp før du ser harddisker i kombinasjon med SSD, raskere prosessorer, kraftigere grafikkort og mer minne.

Smart oppgradering

Jansen mener et godt råd vil være å investere i en slik SSD-minnedisk når du først har tatt frem bankkortet for å handle ny datamaskin.

- Harddisken er den viktigste komponenten i datamaskinen din når det gjelder responsen i operativsystemet og programmene du bruker mye. I tillegg til å være mye kjappere, er en SSD dessuten lydløs og genererer mindre varme enn en tradisjonell harddisk.

I jungelen av bærbare PC-er har vi bedt spesialistene i Hardware plukke ut et knippe av sine anbefalte produkter i prisklassen opp til 8000 kroner.

NB! Vær oppmerksom på at prisene stadig endres, og at tilbudene er mange. Her kan det med andre ord være penger å spare på et prissøk.

Acer Aspire E1-572

AcerDigital-hXZyXrbGao.jpg Foto: Acer

Vi hopper over de aller svakeste og rimeligste datamaskinene, og går rett på 15,6-tommeren Aspire E1-572. Prisen starter på i underkant av 4000 kroner , men fås i flere ulike konfigurasjoner opp til fem tusen kroner.Basismodellen har Haswell Intel Core i3-prosessor på 1,7 GHz, 4 GB minne, vanlig harddisk og skjermoppløsning på 1366 x 768 piksler. Er du heldig, finner du også versjonen med full HD-oppløsning til en fin pris.

Asus X550CC

Asus550-XSN1AaNUsx.jpg Foto: Asus

X550CC-serien til Asus er interessant selv om den benytter forrige generasjon Intel-prosessorer. Til gjengjeld kan den utstyres med en dedikert grafikkløsning i form av Nvidias GeForce 700-serie.Prisene starter på rundt 4000 kroner . Da får du en Intel Core i3-3217U, GeForce GT 720M grafikk, 6 GB minne og 750 GB harddisk. Legger du på en ekstra tusenlapp kan du få en versjon med Intel Core i7 innabords.

Acer Aspire V3-771G

aceraspireV3-x_FKw1edO7.jpg Foto: Acer

Er du ute etter en 17-tommer i budsjettklassen, starter moroa på omtrent 4000 kroner .Men skal du virkelig ha det gøy bør gå litt opp i pris og sjekke ut Acer Aspire V3-771G, som både kan skilte med en Intel Core i3 og dedikert grafikk fra Nividia. Det bør holde til litt vanlig spilling på skjermens 1600 x 900 pikslers oppløsning.

Toshiba Satellite P50-11G

Toshiba-QTWXo0tgbs.jpg Foto: Toshiba

Betaler du mer enn fem tusen kroner, bør du vurdere å spandere på deg en modell med høyere oppløsning enn de vanlige 1366 x 768 pikslene.Med Toshiba Satellite P50-11G får du en skjerm med full HD-oppløsning, 8 GB minne, 500 GB harddisk og siste generasjon Intel Core i5-4200U-prosessor for i underkant av seks tusen kroner . Det hele pakket inn i et kledelig aluminiumkarosseri.

Lenovo IdeaPad Y510p

lenovo-aO7B26M4Yy.jpg Foto: lenovo

Vil du ha skikkelig ytelse, er IdeaPad Y510p fra Lenovo verdt å sjekke ut. Bak den relativt anonyme modellbetegnelsen skjuler det seg en 15 tommers skjerm med full-HD-oppløsning, Haswell Intel Core i7-prosessor, Nvidia GeForce GT 750M grafikkløsning og 8 GB minne.Lagringsplassen er på anstendige 1 TB, i kombinasjon med en SSD på 24 GB for ekstra fart ved oppstart av operativsystemet og programmer du bruker ofte. Pris cirka 8000 kroner .