BYKLE: — Vi hadde en to-timers konsert i Hovden sentrum tidligere i dag med gruppa vår, Fjellfolk – med et annet program. Derfor er vi spente på om folk kommer hit til grendehuset i kveld, sa Helga Jacobsen til Fædrelandsvennen før konserten fredag kveld.

Kanskje spente gratiskonserten litt bein unna publikumsbesøket på Hovden grendehus, med bare halvfull sal. Synd for dem som ikke visste sin besøkelsestid. Kjempekonsert for de som fikk oppleve de vakre visene som de tre dyktige sangerne og musikerne framførte i programmet «Det største treet.»

Rauland

Onsdag hadde den populære trioen fra Bykle og Valle fylt Rauland kyrkje, og i fjor høst var det kirkepublikummet i Bykle, i Valle og på Hylestad som kunne kose seg med konserten.

Kim André Rysstad forteller at tittelen på konserten kommer fra et av nystevene i stevrekka som konserten åpnet med.

HALVFYLT: Hovden grendehus var halvfullt. Foto: Johs. Bjørkeli

Turné— Vi har lyst til å dra på turné med programmet vårt. Repertoaret kan spilles når som helst, ikke bare i jula eller påska, sier Trym Bjønnes.

Blant alle folketonene og salmene til trioen er det ett nummer de alle tre ser spesielt glade i: «Denne sauen» - om synderen som gikk seg så altfor langt vekk fra den smale stien, men som ble reddet.

Denne, litt bluesaktige folketonen, avsluttet konserten. At salmen fenget også publikum vitnet trampeklapp om.

- En fæl tekst

— En annen sang som er veldig spesiell for meg er «Frykt mitt barn den sanne Gud» etter Olav T. Berg fra Hylestad. Det har en fæl tekst som skremte meg da jeg var liten. Jeg trodde aldri jeg ville komme til å synge den, sier Rysstad, som lærte den etter opptak av Berg på Agder Folkemusikkarkiv.

STEMNINGSFYLT: Kim André Rysstad, Helga Jacobsen og Trym Bjønnes laget en stemningsfull konsert på Hovden Grendehus langfredag. Foto: Johs. Bjørkeli

Blix i ny tonesetting En annen av de spesielle salmene vi fikk høre på grendehuset på Hovden var Blix-salmen «Barndomsminner fra Nordland». Den har Trym Bjønnes satt egen melodi på.

— Jeg var litt nervøs da jeg framførte den i Blix sin egen hjembygd under Blix-jubileet i fjor, men heldigvis falt tonen i god jord, sier Bjønnes.

Det gjorde altså konserten også. En turné med dette programmet synes å være en svært god idé.