KRISTIANSAND: – Vi startet 2011 med lite vann i magasinene, slik at årsproduksjonen ble under normalen. Da regnet omsider kom i store mengder, falt imidlertid strømprisene og vi fikk mindre betalt for strømmen vi sendte ut på nettet. Fjoråret var også preget av uvær og flere stormer som påførte nettselskapet store kostnader i form av reparasjoner av linjer og påfølgende erstatningsutbetalinger til kunder som i perioder var uten strøm, sier konsernsjef Tom Nysted.

Andre forhold som bidro til at resultat i fjor bare ble 450 millioner kroner etter skatt mot 878 millioner året før, var reduserte inntektsrammer for nettvirksomheten og økte skattekostnader.

Når de nevnte utfordringer tas i betraktning er konsernledelsen godt fornøyd med resultatet. Konsernets samlede inntekter økte i fjor med nesten 15 prosent, og passerte for første gang milliarden.

Selger unna

Agder Energi er gjeldstynget, og som et bidrag til å redusere lånegjelden har konsernet startet en prosess med å selge seg ned i virksomheter som driver med andre ting enn energiproduksjon, -distribusjon og -salg.

I fjor solgte Agder Energi 49 prosent av aksjene i Nettkonsult og sin resterende eierandel på 16,7 prosent i utenlandskabelen mellom Kvinesdal og Nederland (NorGer). I løpet av fjoråret ble Agder Energi samlede gjeld redusert fra 13,2 milliarder kroner til 11,6 milliarder. Salget av Los Bynett er fremdeles ikke gjennomført, mens salget av aksjeposten på 16,7 prosent i telekomselskapet Ventelo først vil bli regnskapsført i første kvartal 2012. ## Nye strømkunder

Los økte i fjor sine inntekter fra 4,6 til 4,8 milliarder kroner, noe som i stor grad skyldtes at selskapet overtok bedriftskundene fra Statoils strømvirksomhet.

– Det er og skal være konkurranse om strømkundene, men folk tenker ikke alltid på at kraftprisen bare utgjør en tredjedel av strømregningen. Nettleie og avgifter til staten utgjør like store andeler, sier Tom Nysted.

Agder Energi har en markedsandel på over 80 prosent av de private strømkundene på Sørlandet, noe selskapet sier seg godt fornøyd med.

Otera som er Agder Energis entreprenørvirksomhet, oppnådde i fjor en noe bedre inntjening etter å ha slitt de to siste årene. Fjorårets driftsresultat økte fra 16 til 23 millioner kroner, og ordreserven har i løpet av året også blitt bedre.