Det kan ikke alltid være så lett å være kongelig. Spesielt ikke hvis du også er kvinne. For ved hver eneste offisielle anledning vil folk vurdere og kommentere antrekket ditt. Sitter kjolen? Er utringningen for stor? Hvem er designeren? Dagen etter kan du se ekspertenes terningkast i avisen.

Helst skal rojale damer ha et nytt antrekk til hvert arrangement. Men selv med en apanasje på 1,125 millioner i året er det begrenset hvor mange Pucci— og Valentino-kjoler du har råd til, når de gjerne koster 60 000 kroner stykket. I tillegg skal lønnen dekke så vel ferier som restaurantbesøk, sko, accessoirer og andre ting.

Og det tar seg dårlig ut for en kongelig å komme traskende til en première eller galla i en stroppekjole fra Hennes & Mauritz. Det ville fort skapt internasjonale skandaleoverskrifter og ført til at Norges kongehus ble latterliggjort. Du kaster ikke glans i klær fra Cubus eller KappAhl. Terningkast én.

Kler produktplassering dårlig

Satt på spissen er det trolig et slikt «dilemma» som ligger bak den praksisen det norske kongehuset har lagt seg på, og som de siste dagene har vært viet mye spalteplass, spesielt i Dagbladet.

Kronprinsesse Mette-Marit trenger mange flotte antrekk, men har tross alt ikke ubegrensede midler. Motehusene ønsker å få vist frem kreasjonene sine. Løsningen blir at de kongelige får enkelte klær gratis – i utgangspunktet en vinn-vinn-situasjon for begge parter.Men det er en forskjell på det å være en skuespiller, modell eller superstjerne og motta klesgaver, og det å være kongelig. Sistnevnte representerer den norske stat. Og skjult produktplassering kler staten dårlig.

Derfor bør slike gaver registreres, slik at offentligheten får vite hvilke bindinger kongehuset har. For selv om det er lenge siden kongefamilien mistet sin formelle, politiske makt, utøver den fortsatt makt på ulikt vis.

Det skjer blant annet gjennom hvem de inviterer til arrangementer, hva de takker ja eller nei til å delta på og hvem de låner bort sitt navn til. De som kommer inn i den kongelige varmen, får økt sin sosiale og symbolske kapital. Og får på den måten en gevinst.

Kinkig sommer

Det har i det hele tatt vært en litt kinkig sommer for kronprinsparet. Først slo Pressens Faglige Utvalg fast at det er greit å fotografere dem på stranden under en privat ferie, i dette tilfellet på jetsetøya St. Barts. Selv om Se og Hør ble felt for å ha trykket for mange og for intime bilder fra stranden.

Så skapte det planlagte sikkerhetsopplegget rundt parets private 40-årsfeiring på Skaugum oppstandelse hos politiet i Asker og Bærum, som anslo at vaktholdet ville koste 20 millioner kroner. Nå er planene nedjustert. Og denne uken har innrømmelsen av at Mette-Marit mottar gratis eller rabatterte antrekk utløst en aldri så liten sommerdebatt.I alle sakene ser de kongeliges oppfatning ut til å være noe i utakt med samfunnet rundt dem. Det bør de tenke over. På noen områder har dagens kongefamilie gjort en flott jobb med å modernisere monarkiet. På andre felt er ikke det like klart.