— Vi er tilbake der vi begynte. Eller enda verre, situasjonen er dårligere for palestinerne nå enn før Osloavtalen, slår Kassim fast.

20 år etter at palestinernes leder Yassir Arafat og Israels statsminister Yitzhak Rabin utvekslet et av verdens mest berømte håndtrykk foran Det hvite hus i Washington, synes en fredelig løsning for Midtøsten å være lenger unna enn noensinne.

Jubileet, som betegnende nok falt på fredag den 13. september, ble markert med to ulike konferanser på Litteraturhuset i Oslo.

Anis Kassim, som holdt sitt foredrag for en fullsatt sal via Skype, var sentral da USA begynte å engasjere seg i Midtøsten-konflikten på begynnelsen av 1990-tallet og etablerte den såkalte Madrid-konferansen i 1991. To år senere oppsto det som senere ble kjent som Oslo-prosessen, som resulterte i den første fredsavtalen mellom palestinerne og israelerne, en avtale som Kassim var imot helt fra starten av.

— Historisk sett har palestinernes rettigheter, i alle fall delvis, vært beskyttet i internasjonale avtaler. I Osloavtalen fikk vi ingenting. I stedet ble PLO en underkontraktør av okkupasjonsmakten, mener han. (©NTB)