AGDER: Åseral, Audnedal, Hægebostad, Marnardal og Sirdal har samarbeidet om en interkommunal levekårsundersøkelse for 2011-2012. Formålet med undersøkelsen var å få en oversikt over barn og unges oppvekstvilkår i kommunene. Denne kartleggingen kan brukes til å sette i gang tiltak for å bedre barn og unges oppvekstvilkår, står det i rapporten som avisen Agder har publisert på nett.

Vil kartlegge holdninger

Både barn og foreldre har svart på undersøkelsen.

— Ungdomsundersøkelsen skulle dreie seg om barn og unges oppvekstsvilkår, fritidsvaner og forhold til rusmidler. Foreldreundersøkelsen gikk ut på en kartlegging av foreldres holdninger til alkohol og andre rusmidler og deres rusvaner. Deretter ville vi se disse i sammenheng med hverandre og sammenligne resultatene i kommunene med hverandre, forklares det i rapporten.

Savner fritidsaktiviteter

71 prosent av 10. klassingene er med på en form for organisert fritidsaktivitet. Samtidig savner 37 prosent av elevene en form for fritidsaktivitet på hjemstedet.

Aktiviteter ungdommene savner er kjørebane, motorsportsaktivitet, dans, turn, volleyball, fotball, friidrett, svømming og fritidsklubb.

Det er flest elever i Sirdal som savner en form for fritidsaktivitet, mens elevene i Audnedal og Hægebostad har størst andel som er deltakende i organisert aktivitet. I disse to kommunene er det også flest ungdommer som ikke har drukket alkohol.

Fritidsaktiviteter forebygger

Rapporten setter en klar sammenheng mellom deltakelse i organiserte fritidsaktiviteter og bruk av alkohol og tobakk.

— Vi ser fortsatt at færre av dem som deltar i organisert aktivitet, bruker alkohol og røyker. Det å være med i organiserte aktiviteter kan for noen være forebyggende i forhold til tidlig alkoholdebut og røyking, konkluderes det med i rapporten.

To prosent av elevene røyker daglig, og debutalder for røyking er 13,1 år for elever på 10. trinn.

— Vi ser at alle de som røyker, har drukket alkohol en eller flere ganger. De som ikke har drukket alkohol, røyker heller ikke, står det i rapporten.

Flesteparten har ikke prøvd alkohol

13 prosent av elevene på 10. trinn har drukket alkohol 1 gang, 24 prosent har drukket flere ganger og 63 prosent har ikke drukket alkohol. Hægebostad har 91 prosent av ungdommene aldri drukket alkohol, mens i Åseral er det bare 38 prosent som ikke har drukket alkohol. Marnardal er den kommunen hvor flest ungdommer (41 prosent) har oppgitt at de har drukket alkohol flere ganger.

Debutalder for alkohol er 13,9 år for elevene i 10. klasse som har drukket alkohol. 21 prosent av elevene som har drukket alkohol, har drukket hjemmebrent.

Alle de elevene som har prøvd andre rusmidler, har drukket alkohol, men ingen av elevene som ikke har drukket alkohol har prøvd andre rusmidler.

— Vi ser at foreldres alkoholvaner påvirker elevenes alkoholvalg. Det er minst alkoholbruk blant elever der foreldrene ikke bruker alkohol, står det i rapporten.

Bare seks prosent av elevene opplever drikkepress. Flest elever oppgir å ha drukket alkohol første gang hjemme hos en i vennekretsen.

Farlig energidrikk

92 prosent av elevene hadde prøvd en form for energidrikk.

- Folkehelseinstituttet advarer barn og unge som kjøper energidrikker. Det er ikke bra for barn å drikke mye energidrikk. Det kan føre til søvnproblemer og konsentrasjonsvansker, men det kan også slå ut psykisk, som uro og nervøsitet, kommer det fram i rapporten.

Det er gjort lignende undersøkelser blant ungdommer i Kristiansand og Mandal i samme periode, hvor det er kommet fram lignende resultater.

Ungdommene i de to byene svarer ganske likt, med unntak av bruk av andre rusmidler. 9,5 prosent av ungdommene i Kristiansand har prøvd andre rusmidler enn alkohol, mens i Mandal er det 2,5 prosent av ungdommene som har prøvd andre rusmidler.