GEPA-0806086432 - BERN,SCHWEIZ,08.JUN.08 - FUSSBALL - UEFA Europameisterschaft, EURO 2008, Nationalteam Niederlande, Abschlusstraining. Bild zeigt Ruud van Nistelrooy (NED).Foto: GEPA pictures/ Christian Ort Foto: GEPA pictures/ Christian Ort
FotballEuro 200803.06.2008Foto: Gepa/DigitalsportNORWAY ONLYItaliaGianluigi Buffon Foto: Digitalsport
FotballEuro 200803.06.2008Foto: Gepa/DigitalsportNORWAY ONLYItaliaGianluigi Buffon Foto: Digitalsport

Nederland påførte regjerende verdensmester Italia deres største tap i et EM-sluttspill.

En notorisk måltyv, et bursdagsbarn i storform og en keeper i absolutt verdensklasse. Marco van Bastens menn har fått en drømmeåpning i ”dødens gruppe” med seier over regjerende verdensmester Italia.

Det lukter gull av Nederland 20 år etter sist laget gikk til topps i et EM-sluttspill.

”Klassisk” måltyv

Nederlands første scoring kom allerede etter 26 minutters spill. Et skudd ble styrt i mål fra kloss hold av måltyven Ruud van Nistelrooy. Italienerne protesterte kraftig mot den svenske dommertrioen for å påpeke at spissen var i offside.

TV-bildene viste allikevel at en Christian Panucci lå bak mållinjen og opphevet offsiden.

– Det var en vanskelig situasjon, men Peter og Stefan gjorde det riktige. Situasjonen kom som foranledningen av at han (Panucci) skal regnes som siste spiller, forklarte den svenske dommeren Markus Strömbergsson til nyhetsbyrået TT.

--- ## ALT OM EM:

**Les alt om EM i vår EM-seksjon

Prøv dagens EM-quiz

Konkurrer på resultatbørsen

Hele EM-historien finner du HER!

EMs toppscorerliste**

Alt om EM-troppene HER!

--- ## Bursdagsbarnets store show

Nederland fortsatte stormløpet anført av en frisk Wesley Sneijder på oransjetrøyenes venstrekant. Og presset skulle gi ny uttelling etter 31 minutter.

En Andrea Pirlo-corner ble reddet på streken og Nederland fosset rett i angrep. Giovanni van Bronckhorst la presist over til Dirk Kuyt som headet ned til bursdagsbarnet Wesley Sneijder. Spilleren satte sikkert inn dobling på sin 24-årsdag.

– Denne seieren gjør at vi står igjen med en enorm stolt følelse. Den første seieren er alltid veldig viktig, og å få den mot Italia gir oss mye selvtillit, sa 2-0-scorer Wesley Sneijder.

– Vi må erkjenne tapet og se framover mot de to neste kampene. Det er en fin ting med denne turneringen. Vi møter Romania med en gang, og trenger en seier for å få tilbake stoltheten, sa Italias trener Roberto Donadoni.

Kontret Italia i senk

Men Nederland var ikke ferdig med med å kontre inn mål mot Italia. Etter 79 minutter satte Nederland i gang nok en kontring etter en fantastisk redning av Van der Sar på et frispark fra Andrea Pirlo.

Dirk Kuyt fant Giovanni van Bronckhorst som headet inn nederlendernes tredje for kvelden.

Rett i tet

I den andre gruppekampen i dødens gruppe endte det målløst mellom Frankrike og Romania. Dermed troner Nederland øverst, mens regjerende verdensmester Italia er nederst i gruppen etter første kamp.

Neste kamp for Nederland i gruppe C er mot Frankrike, mens Italia møter Romania.