— De fleste som skal kjøpe bilstoler er veldig bevisste, og har som regel lest seg litt opp før de kommer inn i butikken. Foreldre er veldig opptatt av tester og sikkerhet, sier Siv Tunheim, avdelingsleder for bilstol og vogn ved Barnas Hus på Forus i Stavanger.

Ofte er det «best i test» kundene bruker som utgangspunkt.

— Vi synes ofte det kan være litt vanskelig å bruke disse forbrukertestene, fordi det blir tatt hensyn til mer enn bare sikkerheten. At bilstolen har fint design eller en god pris sier ikke mye om hvor sikker den er, sier Tunheim.

Selv baserer Tunheim sin veiledning på to anerkjente bilstoltester, som er rene krasjtester: ADAC (tysk) og VTIs Plus Test (svensk) .

Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk oppfordrer foreldre til å fokusere på VTIs Plus Test. Den utsetter setene for større kollisjonskrefter enn i øvrige tester, og fokuserer utelukkende på sikkerhet.

Hva man bør tenke gjennom

Dette mener Tunheim kan være lurt å tenke gjennom før du kjøper:

  • Tenk på om du skal ha bilsete med base.

  • Har du bil med isofix? Hvis ikke, kan du allerede her utelukke en del bilseter.

  • Har du tenkt å bruke bilstolen på vogn? Mange vogner har adaptere som gjør at du kan bruke bilstolen på vognen, såkalte travel-system.

  • Tenk over tyngden på babybilstolen. Har du for eksempel lang avstand til parkeringsplassen, kan det være lurt å velge et litt lettere sete

  • Tester: Tester kan være ok guider for hva som finnes på markedet. Men det kan være vanskelig å tolke dem, og ulike tester kan vektlegge forskjellige ting. Selv om en bilstol kommer godt ut i en forbrukertest, er det ikke sikkert at den scorer like godt på bilsikkerhet.

  • Det er lurt å låne med seg setet ut i bilen for å sjekke at det passer. Har du flere barn med bilstoler i baksetet? Da er det også et poeng at du får nok plass til alle.

Forovervendt eller bakovervendt?

Alle bilstoler må være bakovervendte for de minste fram til 9 kilo eller 15 måneder. Når du kommer over i gruppe 1 (se fakta) , er det derimot flere muligheter: rent forovervendt sete, rent bakovervendt og kombiseter som kan brukes begge veier.

FEILMONTERING: Det skjer endel feilmontering av bistoler for barn, ifølge Siv Tunheim ved Barnas Hus på Forus i Stavanger. - Mange legger beltene feil når setene monteres. De setter seg ikke godt nok inn i instruksjonene, og antar i stedet for å spørre skikkelig, sier hun.

— Studier viser om og om igjen at bakovervendt stol er mye sikrere. Vi som er selgere kjenner veldig på dette ansvaret, og minner kundene om at bakovervendt er best – lengst mulig. Vi støtter oss til studier Trygg Trafikk har lagt frem, og disse viser at det er opptil fem ganger sikrere å sitte bakovervendt, sier Tunheim.

Argumentene foreldre kommer med når de vil snu barnet, er at barnet får vondt i beina av å sitte trangt. De vil gi barnet mer komfort, og snur dem med kjøreretningen. Kvalme er også en ting som går igjen.

— Vi selger ikke så mange rene forovervendte seter. Det går mest av kombiseter, men vi selger også noen modeller som er rene bakovervendte. Noen velger seter som kun kan brukes bakovervendt fordi de ikke vil bli fristet til å snu barnet. Dersom vi selger kombiseter, presiserer vi at barnet bør sitte bakovervendt så lenge som mulig – helst til de er fire år. Å snu bør være siste alternativ, sier Tunheim.

Riktig montering avgjørende

Men det nytter ikke å ha et kjempebra sete, hvis ikke du monterer det riktig. Skal du kjøpe bilsete, er det derfor viktig at du setter deg godt inn i hvordan du monterer setet riktig. Nøl ikke med å spørre de butikkansatte om hvordan du skal gjøre.

— Hos oss har vi en regel om at det alltid skal være en person på vakt som kan se etter om stolen er riktig montert. Du skal ha god erfaring for å sjekke at alt er riktig, og i vår butikk er ingen med ut i bilen og sjekker før de har den nødvendige erfaringen, sier Tunheim.

Foreldre er veldig opptatt av tester og sikkerhet. Siv Tunheim, Barnas Hus

Du er selv ansvarlig

Men selv om du får veiledning, er det til syvende og sist du selv som står ansvarlig for at ditt barn er forsvarlig sikret.

— Vi er gjerne med og veileder, men det er kunden som til slutt må låse setet fast. Dersom det er feil, kan vi gjøre kunden oppmerksom på det – slik at de selv kan rette opp. Det er ved å gjøre det selv at du lærer, for hva skulle du for eksempel gjort dersom du fikk motorstopp, og måtte flytte barnestolen over i en annen bil, sier Tunheim.

Mange butikker har et bilsete i butikken, slik at du kan få god oversikt over hvordan monteringen foregår. Der er det både lysere og mer oversiktlig enn ute i selve bilen.

Bilstolene har også QR-koder, slik at du kan se instruksjonsvideo på nett som viser hvordan nettopp din stol monteres riktig. Mange velger også å gå inn på leverandørenes nettsider for å få veiledning og oppfriskning av kunnskap.

Har sett mange feilmonteringer

Isofix i bilene hjelper slik at det blir færre feilmonteringer, men det er dessverre ennå brukerfeil. Noen hadde for eksempel montert et sete bakovervendt, men brukt instruksjon til montering av forovervendt sete. Det har også vært tilfeller der seter har vært bundet fast med stropper.

— Hva er de vanligste feilene?

— Mange legger beltene feil når setene monteres. Det er heller ikke alle som er nøye nok med å gjøre monteringen skikkelig. De setter seg ikke godt nok inn i instruksjonene, og antar i stedet for å spørre skikkelig, sier Tunheim.

Nye bilseter testes for sidekollisjon

Selv om det er ulike grupperinger av bilstoler, finnes det også stoler som spenner over flere slike grupper. For eksempel finnes det beltemonterte stoler som er fra 9 til 25 kilo.

— Dette er en type bilstol som mange kjøper som ekstrastol, eller som ofte besteforeldre kjøper for å ha en bilstol som de kan bruke over lengre tid til barnebarna, sier Tunheim.

TESTES: Alle nye bilseter skal testes for sidekollisjon, og setene skal kunne monteres med isofix-fester.De første bilstolene som oppfyller de nye kravene er kommet, men stoler godkjent etter standarden ECE r 44 04 vil også være godkjent i mange år framover. Foto: Illustrasjonsfoto NTB/ Scanpix

I-Size er populærbetegnelsen for en ny, europeisk barnesete-standard som formelt heter R129. Den ble så smått introdusert i 2013, på sikt skalden omfatte alle barneseter som selges i Europa.

Med dette nye regelverket skal barn sitte bakovervendt frem til de er minst 15 måneder gamle. Alle nye bilseter skal testes for sidekollisjon, og setene skal kunne monteres med isofix-fester.

De første bilstolene som oppfyller de nye kravene er kommet, men stoler godkjent etter den gamle standarden ECE r 44 04 vil også være godkjent i mange år fremover.

Testvinner hos Forbrukerrådet viser seg å ha potensielt farlig beltestrammemekanisme.

Artikkelen er skrevet av Babyverden. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.