— Jeg liker å kalle pruting for en forhandling, for det er jo i realiteten det det er, sier Hans Mathias Thjømøe. Han er siviløkonom og en av landets fremste pruteeksperter. For Thjømøe er det enten selgeren eller han selv som sitter igjen med et skup.

— Du vinner eller taper. Dette er et eldgammelt spill, sier han.

Selv om pruting har vært en del av menneskelig handel siden tidenes morgen, er det ikke alltid like lett å forstå seg på reglene. Kanskje spesielt ikke når man reiser til et annet land, der prisene og skikkene er annerledes enn her hjemme.

— Pruting er forskjellig fra land til land, så det finnes ingen fasit. Man må gjøre hjemmeleksen sin på forhånd, sjekke hva som er normalt. Det er ikke så vanskelig i dag når vi har adgang til internett og kan sammenlikne priser og kvaliteter, sier Thjømøe, men understreker at det er noen fellestrekk ved pruting som gjelder overalt.

— Uansett hvor og når, så skal all pruting foregå i høflige former. Det er ingen vits i å krangle. Hvis selgeren hever stemmen og blir sint, så bør du forlate stedet. Er det noe det er nok av så er det butikker og produkter, sier Thjømøe.

moroccanmarketsfina_544301a-I24t72gaxE.jpg

Forsiktige nordmenn

Noen ganger kan man bli for høflig derimot, og da er det vanskelig å sikre seg en god avtale. Anne Marthe Barfod har bodd i Marokko i over tredve år, og driver reiseselskapet Atlas Tours. Hun opplever ofte at nordmenn er altfor forsiktige når de pruter.

— Nordmenn viser veldig fort at de er usikre på situasjonen, og det snapper selgeren opp. Kroppsspråk betyr mye. Hvis kunden er usikker, så pusher selgeren på enda mer, forteller hun.

Nordmenn er heller ikke flinke til å si nei, ifølge Barfod.

— Vi er stort sett altfor høflige og sier nei takk hundre ganger før vi blir sinte. Det gjør at selgeren får overtaket. Barfod understreker likevel også at sinne ikke fører noesteds hen.

— Det handler mer om å bli kjent med hverandre, prate sammen, fortelle om familien, ta en kopp myntete, forteller Barfod.

Hun mener pruting er et sosialt spill, som både tar tid og krefter.

— Det er ikke bare om å gjøre å få prisen ned. Men når sympatien stiger så er det selvføgelig lettere å få til en god avtale, sier hun.

silketeppeinni_544317a-h5dvwBQUyo.jpg

Legger på prisen

Thjømøe understreker at det i mange land forventes at man pruter.

— Hvis du ikke pruter i arabiske land, og en del asiatiske land, blir du sett rart på, sier han. Noen ganger kan det til og med oppfattes som uhøflig å avstå fra å prute, ifølge Thjømøe. Samtidig blir de vestlige turistene lette bytter, fordi de ikke er vant til å prute. Det gjør at prisene settes opp til over det dobbelte.

— Jeg prutet på et silketeppe i Shanghai for noen år siden. Prisen jeg fikk oppgitt lød på 36.000 norske kroner, men jeg fikk det til slutt for 8000. Kineserne jeg var sammen med mente fremdeles at det var altfor dyrt, sier Thjømøe.

Han advarer også mot jukseprodukter, som gir seg ut for å være noe de ikke er.

— Det florerer av uekte merker, spesielt i Østen, og mange av kopiene er så gode at et utrent øye ikke ser forskjell, sier Thjømøe.

I Marokko er det vanlig å legge på rundt 20-25 prosent på den egentlige prisen, fordi de regner med at den vil prutes ned, ifølge Barfod.

— Marokkanerne setter også ofte en egen pris for turister, så det skader ikke å kjøre på litt når man pruter, sier hun.

Thjømøe mener det er lov å spille hardt, så lenge man oppfører seg ordentlig.

— Når selgeren ligger på gulvet og sier at nå dør hele familien, har man gjort et godt kjøp, ler han.

watchesforside_544303a-86RDGvkkyt.jpg

Her skal du ikke prute

Selv om de fleste kulturer godtar pruting, er det noen steder du bør holde deg unna forhandlingsbordet.

— En skal være forsiktig med å prute i for eksempel USA, sier Thjømøe. Han bor i USA deler av året, og ser sjelden pruting verken i butikker og større markeder.

— Det henger nok sammen med beinhard konkurranse der det er lite å gå på for produsenter og forhandlere. Dessuten er det veldig fokus på at ting skal gå fort. Det er rett og slett ikke tid til å prute, sier han.

Det er heller ikke vanlig de fleste steder i verden å prute i dagligvareforretninger.

— I en velassortert dagligvareforretning har de gjerne over 20.000 forskjellige produkter. Skulle man prute her, ville hele omsetningen gå i stå, påpeker han.

Det samme gjelder luksusbutikker.

— Du pruter som oftest ikke på en ekte Rolex-klokke eller Louis Vuitton-bag, sier Thjømøe.

Barfod synes også det er viktig å unngå pruting når du egentlig ikke vil ha varen.

— Pruting bør ikke settes i gang bare for moro, det tar opp tiden til selgeren og oppfattes som frekt, sier hun. I tillegg pleier hun å råde folk til å ikke prute ned en helt ok pris.

— Finner du et skjerf til 30 norske kroner, så syns jeg ikke det er noen vits i å prute, sier hun.

Mer pruting i sør

Som hovedregel er det vanligere å prute jo lenger sør du kommer. Thjømøe forteller at Skandinavia, Tyskland og Frankrike ikke har noen utpreget prutekultur, selv om det kan være ok å prute ned mot 25 prosent på kapitalvarer. Det er også greit å prute på markeder.

— Spania, Portugal, Italia og Hellas er alle typiske pruteland. Det samme gjelder Østen og store deler av Afrika, sier Thjømøe

Han kjenner ikke like godt til situasjonen i de østeuropeiske landene, men har ingen grunn til å tro at det ikke også her vil være greit å prute på de fleste varer.

— Disse landene er nokså søreuropeiske når det kommer til økonomisk kultur. Jeg ville defintivit prutet her også.

Til sist minner han om at det er viktig å bruke takt og tone.

— Bruk tid, føl deg frem. Buser man rett på så oppnår man ingenting, avslutter han.

10 essensielle prutetips:

1. Opptre høflig: Hils på selgeren, ikke avbryt og vis respekt for produktene.

2. Ikke prut på en vare du egentlig ikke vil ha, det oppfattes som frekt.

3. Se på pruting som et sosialt spill. Jo bedre kjemi, jo bedre pris.

4. Prut mer enn du tror. Nordmenn er ofte for forsiktige. Husk at mange setter opp prisen fordi de forventer pruting.

5. Vær obs på uekte merkevarer og produkter.

6. Ikke prut i dagligvareforretninger. Unngå å prute på luksusvarer.

7. Det er ikke nødendig å prute på små ting som en veske til 30 kroner, og heller ikke grønnsaker og krydder.

8. Vær tydelig på hva du vil ha, ikke gi deg med det første, men bruk alltid takt og tone.

9. Forsikre deg om at eventuelle elektroniske produkter også fungerer i Norge.

10. Forbered deg før du reiser. Sjekk priser på nettet og les deg opp på kulturelle koder og regler.

Kilde: Siviløkonom og pruteekspert Hans Mathias Thjømøe og Anne Marthe Barfod, daglig leder av reiseselskapet Atlas Tours.

Les også:

Slik tipser du i utlandet

Lær deg fotoreglene på ferie

Uspesifisert reise: Dette kan du forvente

Artikkelen har vært publisert hos klikk.no.