Mange velger likevel å plasserer barnestolen i forsetet.

Det viser en fersk undersøkelse gjennomført av svenskenes svar på Trygg Trafikk, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF), der det fremgår at mer enn hvert tiende barn utsettes daglig for livsfare.

Unik studie om barn i bil

NTF har gjennomført en studie med 5000 faktiske observasjoner utenfor 350 barnehager og skoler i 70 kommuner over hele Sverige.

Studien «Barns ferd i bil» er unik i sitt slag. Aldri tidligere har så mye data blitt samlet inn om hvordan barn mellom 0 og 10 år fraktes i bil gjennom faktiske observasjoner.

Les også: Disse barnestolene er best i test

11 prosent av alle barn i aldersguppen 1-4 år som fraktes i barnestol i passasjersetet foran i bilen, der kollisjonsputen er aktiv.

I aldersgruppen 5-10 år sitter mer enn hvert femte barn foran en aktiv kollisjonspute, viser undersøkelsen.

I undersøkelsen fremgår det også at fedre og mannlige bilførere slurver mest med å se til at barna brukte bilbelte og satt trygt.

Livsfarlig med barnestol i forsetet

For barn i aldersgruppen 1-4 år som sitter i bakovervendt barnestol, er en aktiv kollisjonspute livsfarlig selv ved en forholdsvis beskjeden kræsj.

Barnets hode og nakke befinner seg innenfor kollisjonsputens oppblåsningsradius der kraften er størst.

Les også: Her er de beste familiebilene

Kollisjonsputene i forsetet er dimensjonert for å beskytte personer over 140 cm. For barn kan en kollisjonspute som utløses under visse omstendigheter forårsake livstruende skader.

Sjokkerende restultater

— Resultatet er sjokkerende. Vi visste ikke hva vi kunne forvente oss, ettersom det ikke har eksistert noen statistikk på dette området. Men at det skulle være så ille, hadde vi aldri kunnet tro, sier Jan Sandberg i NTF.

Studien omfatter også feilmontering av barnestol og bilbelte, samt hvliken type sikkerhetsutstyr for barn som brukes hvor i bilen.

NAF-test

En test utført av NAF i 2009 viser at en utløst airbag kan påføre barnet dødelige hode- og nakkeskader.

I testen ble det gjennomført fem ulike tester med plassering av barnestoler i passasjersetet foran i bilen.

Syv kameraer har fra forskjellige vinkler dokumentert konsekvensene av de ulike plasseringene ved en frontkollisjon.

Tryggest uten airbag

Aller farligst er bakovervendt barnesete med aktiv airbag på passasjersiden foran. I 64 km/t utsettes barnets hode og nakke for så alvorlige skader at de kan være dødelige.

Trykket tilsvarer cirka 150 kilo, og for barn opp til fem år er nakken og ryggsøylen ikke ferdig utviklet.

Et fremovervendt barnesete montert nær kollisjonsputen gir nesten like store alvorlige skader i hode, nakke, bryst og ben, i tillegg til hudskader.

Minimal skaderisiko

Klart tryggest i forsetet er et bakovervendt barnesete når kollisjonsputen er deaktivert. Da utsettes barnet for minimal skaderisiko, og barnesetets konstruksjon absorberer trykket.

Testene ble gjennomført med barnesete montert i forsetet, men NAF understreker at den aller tryggeste plasseringen er bakovervendt i baksetet.

Testene viste også at aktiv airbag i sidedøren ikke utgjør en risiko for barnet, derimot bidrar den til større sikkerhet ved en sidekollisjon.