– Det aller viktigste er å ha en plan, da er det lettere å gjennomføre en budrunde med forhåpentligvis godt resultat, sier Carsten Pihl i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Les også Disse pusser opp mest

par Foto: Foto: Eiendomsmegler 1/Finn.no (Det tas forbehold om at huset er solgt) Tor Erik Schrøder / Inviso

Her er hans sjekkliste:

1. Ha finansieringen i orden

Budgiver er ansvarlig for budet som legges inn, og det er ingen angrefrist for bud som er akseptert. Derfor må du sørge for å ha finansieringen i orden når du legger inn bud. Enten ved å ha et formelt finansieringsbevis, eller ved å ha fått en godkjennelse av din bankkontakt.

2. Kjenn budreglene

Mange er opptatt av taktikk, men min erfaring er at den ikke er så viktig. Spillereglene er viktigere, du må rett og slett sette deg inn i budreglene.

3. Vit konsekvensen av akseptfristen

Akseptfrist og budfrist er ikke det samme. Akseptfristen er fristen som budgiver setter i budet, og innenfor denne fristen er budgiver bundet av budet. Hvis selgeren aksepterer budet innen fristen du har satt, er boligen din. Går budet ut på tid uten at det er akseptert eller avslått, er man som budgiver ikke bundet av budet lenger. Men – man vinner heller ikke budrunden når akseptfristen går ut selv om man har det høyeste budet. Budrunden er ikke vunnet før selgeren har akseptert budet. Det kan altså komme inn nye bud etter at akseptfristen har gått ut. Og selgeren kan velge å akseptere disse budene.

Les også Hvordan finner meglerne prisantydningen?

4. Hold kontakt med eiendomsmegleren

Det er lurt som budgiver å holde jevnlig kontakt med eiendomsmegleren på telefon gjennom en budrunde. Ring gjerne eiendomsmegleren selv, for å høre hvordan det går, hvor mange budgivere som er med, og hva selgeren tenker om budsituasjonen. Jo mer informasjon, jo bedre står du i kampen om å legge inn riktige bud.

5. Ikke vent til siste sekund

Noen budtaktikere anbefaler å legge inn bud så sent som mulig opp mot akseptfristen, men det er ikke nødvendigvis noen god idé. For aksepten fra selger må rekke fram til budgiveren før fristen går, og det skal gjøres skriftlig fra selgeren. Slikt tar nødvendigvis litt tid.

6. Vit hva boligen er verdt for deg og hold deg til budsjettet

Sett en prisgrense for hva du er villig til å by på denne boligen, og hold deg til den. Husk at rentene nå er sakte på vei oppover. Du må kunne betjene lånet du tar opp, og du bør ha igjen litt penger til oppussing, møbler og lignende.

7. Ta forbehold om du må

Du kan ta forbehold i budet. For eksempel at vaskemaskinen eller gressklipperen skal følge med, eller forbehold om at finansieringen din godkjennes av banken. Det siste forbeholdet er viktig å ta hvis du ikke er sikker på om banken vil godkjenne finansieringen din.

par Foto: Foto: Eiendomsmegler 1/Finn.no (Det tas forbehold om at huset er solgt) Tor Erik Schrøder / Inviso

Prisantydning er utgangspunktet

Monica Grevsen Amundsen er eiendomsmegler hos Eiendomsmegler 1 på Lund i Kristiansand. Hun minner om at prisantydningen er den prisen megleren mener er riktig, og at den alltid er et godt utgangspunkt for budgivning. Hvis du forsøker å enten legge inn et skambud eller et bud langt over, kan det fort bli ris til egen bak.

-Legger du inn et for lavt bud, kan det bli en invitasjon til at flere hiver seg med i budrunden. Dermed risikerer du budrunder som fort ender opp langt over det du i utgangspunktet hadde tenkt, sier hun.

Dette er lurt

Grevsen Amundsen presiserer at det ikke finnes noen fasitsvar, men i mange tilfeller råder hun potensielle kjøpere til å legge inn bud på prisantydning i forbindelse med, eller rett etter visning, med akseptfrist neste dag klokka 12.00. I følge regelverket er det korteste frist. Fordelen med å gjøre det på denne måten, er at det kan være for knapp tid for andre potensielle budgivere som ikke har ordnet finansiering.

par Foto: Foto: Eiendomsmegler 1/Finn.no (Det tas forbehold om at huset er solgt) Tor Erik Schrøder / Inviso

-Bankene åpner som regel klokka 9, og for mange kan det bli for hektisk å snu seg rundt og ordne finansiering før klokka 12.

Og dermed er vi ved et annet viktig punkt. Forberedelser.

-Det er alltid en fordel å ha kontroll på finansieringen før visning, da står du mye friere til å ta et kontrollert og overveid valg.

Les også Flere vil bo på bygda

Legger du inn et bud godt over prisantydning, i håp om å riste av deg andre interessenter, kan det gå begge veier.

-Er det et hus du virkelig vil ha, og er det en plass du har tenkt å bo lenge, kan du selvsagt vurdere det. Men du risikerer å betale mer enn nødvendig, og det er heller ikke sikkert du får pengene tilbake om du likevel velger å selge om noen år, avslutter eiendomsmegleren.